Šemsudin Mehmedović: Otkloniti zakonske prepreke za nabavku vakcina

Šemsudin Mehmedović: Otkloniti zakonske prepreke za nabavku vakcina
Šemsudin Mehmedović: Otkloniti zakonske prepreke za nabavku vakcina - photo: FENA

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrat će na današnjoj sjednici zahtjev poslanika iz Kluba poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) da se izmjene Zakona o javnim nabavkama i Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima po hitom zakonodavnom postupku.

Cilj dopune Zakona o javnim nabavkama je omogućavanje nabavke vakcina za provođenje imunizacije stanovništva Bosne i Hercegovine od Covida-19 na najbrži način, te osiguranje zaštite života i zdravlja.

S druge strane cilj dopune Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima je omogućavanje pristupa vakcinama i drugim lijekovima za sprečavanje i liječenje od zaraznih oboljenja, te zaštita života i zdravlja stanovništva BiH.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović (SDA) podsjetio je da su se određeni dužnosnici u Vijeću ministara BiH pravdali neaktivnošću u nabavci vakcina protiv Covida-19 time što su spriječeni tim zakonskim rješenjima.

Stoga je Klub poslanika SDA predložio dvije tačke dnevnog reda po hitnoj proceduri – dopune oba zakona čime bi otklonili te prepreke da bi Vijeće ministara BiH moglo krenuti u direktno pregovaranje s proizvođačima lijekova i nabavci vakcine za građane BiH.

Imali smo obećanje od predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegletije da su aktivnosti u toku i da su plaćene vakcine te smo očekivali da su one već u BiH. Očigledno je da Vijeće ministara BiH nije odgovorilo izazovima koji su bili pred njima – smatra Mehmedović.

Dodao je da je Klub poslanika SDA danas po hitnoj proceduri predložio ova dva zakona, a na zahtjev nekolicine poslanika bit će organizirana i vanredna sjednica Predstavničkog doma na kojoj će se raspravljati samo o nabavci lijekova.

FENA