FOTO: Komšić, Nikšić i Bajrović: Referendum u RS-u je atak na stabilnost BiH i regije, tužilaštvo mora reagovati

Referendum u Republici Srpskoj, na kojem se građani tog bh. entiteta danas izjašnjavaju o 9. januaru, Danu Republike Srpske, nije entitetsko niti administrativno pitanje, već je u suštini etničko, poručio je predsjednik Demokratske fronte i nekadašnji član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Komšić je kao uvodničar na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99“ na kojoj je razgovarano o temi “Šta je alternativa destrukciji BiH?” istakao da je sada “vrijeme da država pokaže svoju, ne snagu, nego odgovornost prema trenutku u kojem se nalazi.”

“Druga je stvar koliko vi i šta možete izvesti u nekom trenutku, ali po meni, s obzirom da je ovo klasično krivično djelo, istraga Tužilaštva mora biti otvorena. Mora se pokrenuti procedura, da li će to Tužilaštvo uraditi – ne znam. Mislim da hoće, jer nadam se da tamo sjede ljudi koji su svjesni, ne samo onog što piše u Ustavu BiH i zakonima nego i trenutne političke situacije u BiH”, kazao je Komšić.

Govoreći o referendumu u RS-u, lider Demokratske fronte je istakao kako je riječ “nečem dubljem” i da “etnički koncepti koji Bosnom i Hercegovinom vladaju od početka 90-ih jednostavno nisu odgovor BiH, oni su sami po sebi konflikt”.

“U njima je ugrađen konflikt, jer da to nije tako danas ne bi bili u situaciji u kojoj jesmo. To pokazuje da BiH, dominantno koncipirana na etničkom modelu, zapravo jeste stalno konfliktno društvo… Ovo kako sad stvari stoje, mi smo društvo koje stalno rađa neke konflikte. Činjenica je da, mjereno demokratskim mjerilima, etničke stranke dobijaju dovoljnu podršku građana na svakim izborima u BiH i to je jedna stvar o kojoj treba ozbiljno razmisliti”, podvukao je Komšić.

Istakavši da referendum u RS-u nije entitetsko pitanje, niti administrativno, već je etničko pitanje, Komšić je kazao da mu priča o tome izaziva “ljudsku mučninu” i osvrnuo se i na djelovanje predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika.

“On ljude ‘farba’ tamo. On je njima uspio da priču o siromaštvu, nezaposlenosti, lopovluku i krađi, kroz priču o referendumu, skrene na etničku priču i predstavlja se kao svekoliki branitelj srpstva. Toliku mi mučninu izaziva i zvanično Sarajevo koje se sada kune i poziva državne organe da provedu odluke Ustavnog suda BiH, u ovom slučaju o referendumu, a istovremeno ovdje u Sarajevu, ne samo u Sarajevu već i u Mostaru, Federaciji BiH, vladajuća koalicija se prema i ustavu i zakonu ponaša kao prema alajbegovoj slami”, poručio je Komšić.

Na izjavu predsjednika RS Milorada Dodika da će o članstvu BiH u NATO odlučiti narod u Republici Srpskoj, Komšić je istakao kako predsjednik bh. entiteta “uspostavlja standard i praksu da nije uopšte važno šta piše u bilo kojem aktu ove zemlje, kao što je Ustav.

“Čovjek najavljuje dalju destrukciju BiH. Nije ova priča baš bezazlena i naivna, ona ima svoju funkciju i predizbornu, ali tvrdim da je riječ o konceptu velikosrpske politike, ovdje u BiH”, kazao je Komšić, koji je upozorio da se ne treba potcijeniti ni uloga Rusije u ovom slučaju. Nedavni susret Dodika i predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina, prema Komšiću, dovoljna je poruka podrške.

“Instrument da neke stvari u ovoj zemlji zaustavi i reguliše imaju institucije BiH, prije svega, organi prisile koji su Ustavom ovlašteni da reaguju”, kazao je Komšić.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić, također jedan od uvodničara sesije “Kruga 99”, kazao je da je današnje održavanje referenduma u RS, jedan akt kojim se direktno ponižava Ustavni sud BiH i kojim se direktno ugrožavaju institucije BiH.

“Ovo je atak na stabilnost, ne samo u BiH već i u regionu. Naša današnja uloga trebala bi biti da pošaljemo i određene poruke smirivanja tenzija, zaustavljanja priče o posljedicama. Očito je da pravne posljedice današnji akt i današnji teferendum ne može proizvesti. Ono što može proizvesti, a što i jeste cilj onih koji ga organizuju, jesu određene političke posljedice o kojima ćemo dugoročnije vjerovatno imati prilike da reagujemo”, kazao je Nikšić.

Reuf Bajrović, predsjednik Građanskog saveza, govoreći o referendumu u RS-u, istakao je da je nesumnjivo da se radi o najvećem ataku na Dejtonski sporazum u zadnjih 20 godina.

“Nesumnjivo je da je cilj, ono što organizatori sami kažu, da je podržavljenje RS jedan od koraka u tom pravcu. Pozivam Tužilaštvo da reaguje i izda nalog za privođenje odgovornih. Političko Sarajevo pozivam da izvade glavu iz pijeska, da se ne ponašaju kao nojevi. U suprotnom, biće nemoguće tvrditi da nisu saučesnici u ovome što se događa”, poručio je Bajrović.

(AA)

Share this post on social media