Spriječena katastrofa u Siriji: ISIS postavio eksploziv u školu

U toaletu škole u Jarablusu, koji je u okviru ofanzive “Štit Eufrata” očišćen od terorističke organizacije ISIS, pronađena je eksplozivna naprava, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon što su teroristi protjerani iz Jarablusa, zbog čega je stanovništvu jednog dijela grada omogućeno da se vrati svojim domovima, tragovi terorista i dalje su vidljivi.

Školu koju su nekad koristili pripadnici terorističke organizacije ISIS za smještaj i obuku, turska općina Kecioren odlučila je preurediti i pripremiti za nastavu.

U školi su postavljene klupe, okrečeni su zidovi. A zahvaljujući opreznosti ekipa koje su vršile radove, spriječena je velika katastrofa.

Naime, ekipe su primijetile konopac na vratima toaleta smještenog u dvorištu škole. Smatravši to sumnjivim, te zabrinute za sigurnost, o “pronalasku” su obavijestili vojnike Slobodne sirijske vojske (FSA).

Oni su po dolasku na teren otkrili kako je konopac zapravo okidač zbog čega su odlučili izbušiti zid, u kojem su pronašli eksploziv.

Eksplozivne naprave odnesene su iz škole i uništene na siguran način.

Zamjenik načelnika općine Kecioren Tekin Baser kazao je kako je na projektu renoviranja učestvovalo  40 osoba.

On je rekao kako namjeravaju početkom sedmice otvoriti školu i da su sve pripreme završene. Prema njegovim riječima i lokalno stanovništvo je nestrpljivo zbog toga što će djeca imati priliku da krenu u školu.

“Tokom radova u školi, htjeli smo očistiti i toalet, ali smo vidjeli konopac na vratima, što nas je iznenadilo. Ranije smo upozoreni da budemo oprezni. Zbog toga smo o otkriću obavijestili FSA. Nekada sma bio prosvjetni radnik, nismo mogli ni zamisliti da se nešto ovako može postaviti u školu”, kazao je Baser koji je u Karkamisu, u blizini tursko-sirijske granice bio prosvjetni radnik četiri godine.

Baser je dodao kako na svu sreću nije bilo gubitaka.

“Onaj ko bombu postavi u školu, spreman je na sve. Nadam se da će stanovništvo na ovom području u kratkom vremenskom periodu živjeti u mirnoj sredini”, dodao je Baser.

(AA)

Share this post on social media