Kina poziva na manje putovanja tokom predstojećih praznika

BH Telecom

Kina je iznijela niz smjernica kako bi osigurala dobrobit stanovnika od kojih se traži da izbjegavaju putovanja tokom predstojećih praznika Proljetnog festivala.

Svi stanovnici u područjima s visokim rizikom od COVID-19 ostat će u svojim prebivalištima kako bi spriječilo širenje epidemije, rečeno je u uputi koje su objavio opći ured Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, prenosi Xinhua.

Za putovanja iz područja srednjeg rizika trebat će dopuštenje lokalnih vlasti za prevenciju i kontrolu epidemija. Onima koji žive u područjima s niskim rizikom savjetuje se da izbjegavaju putovanja ako nije potrebno, navodi se u uputi.

Proljetni festival ili Kineska lunarna nova godina pada ove godine 12. februara.

Kineska nova godina  ili Proljetni festival najvažniji je i najduži tradicionalni kineski praznik. Poznata je i pod imenom lunarna nova godina, posebno izvan Kine.

Slavlje tradicionalno počinje na prvi dan prvog lunarnog mjeseca, na početku godine po kineskom kalendaru. Slavlje završava 15. dan, nakon početka kineske godine, kada je festival svjetiljki. Tada se u zrak puštaju papirnate crvene svjetiljke.

Kineskom novom godinom, proslavlja se kraj zime i početak proljeća, i ima sličnosti s karnevalima na Zapadu.

(Fena)

Share this post on social media