Uskoro pomičemo kazaljke, poslodavcima upućeno upozorenje

Uskoro pomičemo kazaljke, poslodavcima upućeno upozorenje
Uskoro pomičemo kazaljke, poslodavcima upućeno upozorenje
BH Telecom

U skladu sa Zakonom o računanju vremena (Sl. novine FBiH br.24/97 i 50/03) propisano je da ljetno računanje vremena počinje posljednje nedjelje u mjesecu ožujku i to tako što će se u nedjelju, 31. marta 2024. godine, pomjeranjem sata za 60 minuta unaprijed vrijeme u 02.00 sata računati kao 03.00 sata, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike u povodu skorog početka računanja ljetnog vremena.

Iz tog ministarstva, istovremeno, ističu važnost pridržavanja standarda sigurnosti i zaštite na radu, “posebno u ljetnoj sezoni kada se susrećemo s različitim izazovima”.

Visoke temperature, izloženost suncu i povećana aktivnost na otvorenom mogu predstavljati rizik za zdravlje radnika – navodi se.

Stoga, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike poziva sve poslodavce da na vrijeme poduzmu sve potrebne mjere kako bi osigurali sigurne i zdrave uvjete rada za svoje zaposlene tokom ljetnih mjeseci.

Iz resornog ministarstva preciziraju kako to uključuje pružanje adekvatne zaštite od vrućine, redovne pauze za odmor i hidrataciju, kao i prilagođavanje radnog rasporeda kako bi se izbjeglo izlaganje najvećim vrućinama tijekom ljetnih dana.

Svjesni smo da ljetna sezona donosi sa sobom povećanu aktivnost u određenim sektorima, poput turizma, poljoprivrede i građevinarstva. Stoga pozivamo i radnike da budu posebno oprezni i da se pridržavaju propisanih sigurnosnih mjera kako bi zaštitili svoje zdravlje i dobrobit – navodi se u saopćenju.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike će, kako se navodi, nastavit će pratiti poštivanje zakonskih propisa o zaštiti na radu, te surađivati sa relevantnim institucijama kako bi se pojačala sigurnost i zaštita na radu svih radnika.

Patria

Share this post on social media