Schmidt: Ovlasti su u ladici i ne isključujem mogućnost da se ta ladica otvori

Schmidt: Ovlasti su u ladici i ne isključujem mogućnost da se ta ladica otvori
Schmidt: Ovlasti su u ladici i ne isključujem mogućnost da se ta ladica otvori - photo: Patria

Na posebnoj sjednici Predstavničkog doma PS BiH zastupnicima se obratio visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, i to na njegov zahtjev.

Klubovi zastupnika postavljali su pitanje, a više njih bilo je jasno da li će koristiti Bonske ovlasti. On je kazao da ih već koristi, ali ne pred očima javnosti.

Ovlasti su u ladici i ne isključujem mogućnost da se ta ladica otvori“, kazao je Schmidt.

Ja nisam Paddy Ashdown. Pitanje provođenja odluka je najvažnije. Na neka pitanja je teško odgovoriti sa da ili ne. Pozitivno je što je Ustavni sud veoma nezavisan i veoma strog. Predsjednik mi je rekao da je manje od 1 posto odluka doneseno uz učešće međunarodnih sudija. Vi ste gosp. Magazinoviću govorili o reformi pravosuđa. Čitao sam Pribeov izvještaj, moramo doći u stanje vladavine prava. Moramo uvidjeti da postoji potreba da se stekne povjerenje građana i da se radi na onome što je njima važno. 

Razmotrimo i neke skandale, ima nekih stvari koje ne možete izbjeći, ali razlika u zemljama je kako se rješavaju ti skandali. Ali u Pribeovom izvještaju je navedeno nešto važno i moramo raditi na tome.

Izborni zakon? Jako je važno ono što su rekli iz Venecijanske komisije. Znamo da se vode razgovori o tome kako organizirati izbore, posebno one u Predsjedništvu. Ti zakoni se moraju donositi ovdje a ne dekretom, ali mislim da bi bilo dobro da dođemo do zajedničkog rješenja. 

Uz poštovanje svim pitanjima koja su slična, kada ćete iskoristiti svoje ovlasti, aja ne mogu isključiti te ovlasti, ali neću si olakšati posao. Moramo prvo dobro da se potrudimo da se ide političkim pristupom. Ja sam blago, blago optimističan u smislu nekih predloženih zakona da oni neće biti usvojeni i to će biti zasluga svih onih koji su radili na tome, ja sam jedan od njih“, kazao je Schmidt.

Istakao je i spremnost da se obrati u Domu naroda PSBiH.

Schmidt je zaprepašten činjenicom da se u školama rade različiti programi po nacionalnostima.

Patria

Share this post on social media