Vijeće ministara BiH danas ponovo o ukidanju viza i ulasku stranaca u BiH

Vijeće ministara BiH danas ponovo o ukidanju viza i ulasku stranaca u BiH
Vijeće ministara BiH danas ponovo o ukidanju viza i ulasku stranaca u BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine trebao bi na današnjoj vanrednoj sjednici razmatrati nekoliko odluka o kojim to najviše izvršno tijelo u državi na prethodnim sjednicama nije postiglo saglasnost.

Jedna od njih je Obavijest o prestanku primjene preferencijalnog tretmana domaćeg u postupcima javnih nabavki i uz nju Prijedlog odluke o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg o čemu će se ministri izjašnjavati u drugom krugu glasanja.

Zbog toga bi danas ministri trebali dati stav o tome da li će se za još jednu godinu produžiti preferencijalni tretman domaćih kompanija u javnim nabavkama koja je prošle godine donijeta s namjerom da se pomogne domaća ekonomija u teškom periodu pandemije.

Pred ministrima je i Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu u drugom krugu glasanja i uz usaglašeni tekst, navode iz Vijeća ministara.

U pitanju je odluka koja bi trebala biti donijeta nakon što je posljednja donijeta u septembru prošle godine zbog koronavirusa i ne prepoznaje imunizirane građane ili one koji su u posljednjih šest mjeseci preboljeli Covid-19.

Stoga bi se u izmijenjenoj odluci trebalo precizirati da oni koji žele ući u BiH trebaju imati negativan nalaz PCR testa na virus, potvrdu o antigenskom testu, potvrdu o vakcinisanju ili potvrdu da su preboljeli Covid-19.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija (SNSD) ranije je izrazio nadu da će izmijenjena Odluka o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u BiH biti usvojena danas.

On je tada kazao da su epidemiološke mjere za ulazak stranaca u BiH donošene slijedom odluka susjednih zemalja i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) te jedina sloboda ulaska vrijedi trenutno za državljane Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Drugima je i dalje potreban negativan PCR test, a Vijeće ministara je pripremilo odluku u saglasnosti s ministarstvima i ponudilo nekoliko uvjeta za ulazak, poput brzog antigenskog testa, potvrde o vakcinisanju ili preboljenom Covidu-19 s ciljem da stupi na snagu sutra – 1. juna.

Ta odluka bila je pred ministrima na prošlosedmičnoj sjednici, ali ona nije dobila podršku zbog, kako kaže Tegeltija, tehnički spornih stvari u njoj, kao i zbog činjenice da je usvajanje takve odluke bilo uvjetovano usvajanjem druge koja se odnosi na vize.

Stoga je i Prijedlog odluke o izmjeni i dopunama Odluke o vizama, o kojoj je Tegeltija govorio, a koja nije podržana na prošloj sjednici, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova BiH ponovo na dnevnom redu današnje sjednice.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković (SDA) pojasnila je da se radi o olakšavanju viznog režima za Ujedinjeno Kraljevstvo i Irsku te Kraljevinu Saudijsku Arabiju.

Ona tvrdi da nema razloga da ne bude usvojena ta odluka i upozorava da u slučaju da odluka ne bude usvojena, štete koje će nastupiti mogu biti milionske, a posljedice katastrofalne po najteže pogođeni sektor turizma u BiH.

Ona je i pozvala ostale ministre da usvoje sve tri odluke u paketu i tako učine ono što građani od njih traže, a to je da pomognu ekonomiju i oporavak od posljedica pandemije te pokažu spremnost da zajednički rade u interesu svih građana.

Na vanrednoj sjednici Vijeća ministara naći će se i Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o imenovanju članova Komisije za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga koju je pripremilo Ministarstvo sigurnosti BiH.

FENA