Američka vojska iz aviona ispustila humanitarnu pomoć u Gazu, ali neće raspoređivati trupe

Američka vojska iz aviona ispustila humanitarnu pomoć u Gazu, ali neće raspoređivati trupe
Američka vojska iz aviona ispustila humanitarnu pomoć u Gazu, ali neće raspoređivati trupe

Američka vojska izvela je u utorak novu zračnu isporuku humanitarne pomoći Palestincima u Gazi, izbacivši padobranima više od 36.800 obroka, javio je Reuters.

Izraelska ofanziva u Gazi, koju podržavaju Sjedinjene Države, raselila je većinu od 2,3 miliona stanovnika enklave i dovela do kritične nestašice hrane, vode i lijekova. Situacija je najgora na sjeveru Gaze, koji je izvan dosega humanitarnih agencija ili novinskih kamera i tamo je izbačena pomoć. Zdravstvene vlasti u Gazi kažu da je petnaest djece umrlo od pothranjenosti ili dehidracije samo u jednoj bolnici.

Pomoć dostavljena avionom skupa je i nedovoljna alternativa pomoći koja se doprema
kamionima, s obzirom na razmjere humanitarne krize, kažu američki zvaničnici.

Administracija predsjednika Joea Bidena vrši pritisak na veći pristup kopnu.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin sastao se u utorak u Pentagonu s Bennyjem Gantzom, članom izraelskog ratnog kabineta, i pozvao Izrael da učini više da pomogne civilima.

„Sekretar (Austin) izrazio je jaku zabrinutost zbog humanitarne situacije u Gazi i zatražio
podršku ministra Gantza u omogućavanju veće humanitarne pomoći i distribucije u Gazi“, rekao je general-major Zračnih snaga Patrick Ryder.

Gantz nije dao komentare u Pentagonu, ali je rekao novinarima izvan State Departmenta da je njegov sastanak s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom bio „veoma dobar“.

Glasnogovornik State Departmenta, Matt Miller, nazvao je humanitarnu situaciju u Gazi
„užasnom“.

SAD su u subotu izvršile prvo spuštanje pomoći iz zraka iznad obale jugozapadne Gaze.

Američki zvaničnici izrazili su interes za mogući pomorski koridor za dostavu pomoći u Gazu, ali je nejasno kako bi pomoć ušla bez prisustva američke vojske koja bi to olakšala, uključujući postavljanje privremene luke.

Činilo se da je Ryder, glasnogovornik Pentagona, umanjio takvu mogućnost kada su ga upitali da li bi američke trupe bile potrebne za osiguranje luke ili drugog mjesta za distribuciju pomoći na kopnu.

„U ovom trenutku nema planova za postavljanje američkih snaga na teren u Gazi“, rekao
je Ryder.

Patria

Share this post on social media