Policija uhapsila četiri osobe koje su planirale napad na koncertnu dvoranu u Briselu

Policija uhapsila četiri osobe koje su planirale napad na koncertnu dvoranu u Briselu
Policija uhapsila četiri osobe koje su planirale napad na koncertnu dvoranu u Briselu - photo: Patria
BH Telecom

Belgijska policija uhapsila je četiri osobe osumnjičene za planiranje napada na koncertnu dvoranu u Briselu, saopštilo je danas savezno tužilaštvo.

Uhapšena odrasla osoba optužena je za “učešće u aktivnostima terorističke grupe” s ciljem počinjenja napada. Uhapšene su i tri maloljetne osobe.

“Prema početnim nalazima istrage, čini se da je koncertna dvorana u Briselu bila cilj, a napad je planiran za nekoliko sedmica”, rečeno je, bez navođenja dodatnih detalja.

Belgiju posljednjih godina potresaju napadi ekstremista. Posljednji se desio prije nekoliko mjeseci kada su u Briselu ubijena dva švedska fudbalska navijača, piše Associated Press.

Porota je prošle godine šest osoba proglasila krivim za strašan teroristički napad u zračnoj luci u Briselu i stanici podzemne željeznice iz 2016. godine, kada su smrtno stradale 32 osobe.

Među onima koji su osuđeni zbog svoje uloge tom napadu bio je i Salah Abdeslam. Riječ je o muškarcu koji već služi doživotnu zatvorsku kaznu bez mogućnosti pomilovanja u Francuskoj zbog svoje uloge u napadima na pariške kafiće, muzičku dvoranu “Bataclan” i francuski nacionalni stadion.

Napadi u Parizu i Briselu bili su povezani s istom mrežom ISIL-a.

Patria

Share this post on social media