Luda noć na atletskom mitingu u Valenciji: Svjetski rekordi Cheptegeia i Gidey

Luda noć na atletskom mitingu u Valenciji: Svjetski rekordi Cheptegeia i Gidey
Luda noć na atletskom mitingu u Valenciji: Svjetski rekordi Cheptegeia i Gidey

Ugandski dugoprugaš Joshua Cheptegei postavio je svjetski rekord na 10.000 metara na atletskom mitingu u Valenciji istrčavši vrijeme 26:11.02.

Cheptegei je za više od šest sekundi srušio dosadašnji rekord Etiopljanina Kenenisa Bekele iz 2005. godine, 26:17:53.

To je bio moj san. Pokušavam pisati povijest na stazi,” rekao je novi svjetski rekorder.

Mislim da je ovo samo temelj onoga što želim postići u godinama koje dolaze,” dodao je.

Svjetski prvak na 10 km je u kolovozu “oduzeo” Bekeleu svjetski rekord na 5 km, a u srijedu je to učinio i na dvostruko dužoj dionici na gotovo praznom stadionu Turia u Valenciji, jer je bilo dopušteno samo 400 ljudi, uključujući sponzore, novinare i osoblje.

Prošlog prosinca, također u Valenciji, 24-godišnji Cheptegei je srušio i deset godina dug rekord u cestovnim utrkama od 10 kilometara za šest sekundi.

Jako sam sretan što mi se pružila prilika za ciljanje svjetskog rekorda,” poručio je Cheptegei.

Kao što je pokazao moj nastup u Monacu, u izvanrednoj sam formi, a Kenenisin svjetski rekord od 10.000 metara jedan je od najtežih“, dodao je.

Ludu noć u Valenciji upotpunila je i etiopska atletičarka Letesenbet Gidey (22) koja je srušila svjetski rekord na 5.000 metara.

Gidey je istrčala 14:06.62 i tako za više od četiri sekunde popravila rekord (14:11.15) koji je njezina sunarodnjakinja Tirunesh Dibaba postavila 2008. u Oslu.

Sanjala sam ovaj trenutak, presretna sam,” kazala je 22-godišnja atletičarka.

Ovo je i veliki dan za Etipopiju. Do sada je svjetska rekorderka bila Dibaba, a sada sam ja, no rekord ostaje u našoj zemlji.

FENA