BUGOJNO: Promovisana knjiga ‘U potrazi za svetim’ hafiza Elvira Duranovića

BUGOJNO: Promovisana knjiga 'U potrazi za svetim' hafiza Elvira Duranovića
BUGOJNO: Promovisana knjiga 'U potrazi za svetim' hafiza Elvira Duranovića - photo: FENA

Knjiga „U potrazi za svetim“, čiji je autor hafiz Elvir Duranović, promovirana je sinoć u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Bugojno.

Djelo govori o dovištima na prostoru Muftijstva Travnik i određenim molitvištima na području SBK-a, odnosno mjestima na koja su Bošnjaci dolazili prije, ali i nakon što su prihvatili islam.

Nakon uvodnih riječi glavnog imama u Bugojnu Vehida ef. Arnauta, knjigu su predstavili travnički muftija  Ahmed Adilović i docent na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici iz područja islamske kulture i civilizacije Mevludin Dizdarević.

U knjizi su obrađena razna dovišta, poput kišnih dovišta, ili vremenski određenih, kao što je naša Ajvatovica, te nekih koja su vezana za predislamski period. Tu su i turbeta, gdje ljudi dolaze, uče dove. Radi se o izuzetno značajnoj studiji, i drago mi je da je ona urađena na području našeg muftijstva – kazao je travnički muftija Ahmed ef. Adilović.

Po riječima dr. Dizdarevića, radi se o knjizi koja je „izuzetno značajna s aspekta metodologije i teme koju obrađuje“.

Djelo nadilazi okvire Travničkog muftijstva, Bugojna, i geografskog prostora kojim se bavi. Istražuje i propituje, na neki način, našu historiju. Ova knjiga je izuzetno značajna, jer je ona priča o nama samima. Ovo je najznačajnije djelo, koje tematizira dovišta i mjesta gdje su se vjernici molili mimo džamijskih prostora u BiH – istaknuo je.

Autor knjige Elvir Duranović, inače naučni saradnik u Institutu za islamsku tradiciju Bošnjaka, izrazio je zadovoljstvo što je promocija njegovog djela organizirana u sklopu obilježavanja mjeseca rođenja Muhammeda a.s.

Ovu promociju treba promatrati kao jedan naučni doprinos obilježavanju rođenja Allahovog poslanika a.s. Zato što njegov dolazak nije bitan samo za muslimane, nego kompletnu ljudsku civilizaciju, i što je objavom Kur’ana napravljena prekretnica u historiji svijeta – naglasio je.

FENA

Share this post on social media