FOTO: Bajramska radost stigla i u sirijski Jarabulus

FOTO: Bajramska radost stigla i u sirijski Jarabulus
BH Telecom

Stanovnici sirijskog grada Jarabulusa, koji je prvi grad očišćen od terorističke organizacije ISIS u okviru akcije “Štit Eufrata”, dočekali su Kurban-bajram u radosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Stanovnici malog gradića, nakon što je očišćen od terorista te kontrolu nad njim preuzela Oslobodilačka vojska Sirije, vratili su se svojim domovima te osjetili pravu bajramsku radost prvi put nakon 2,5 godine.

Većina stanovnika Jarabulusa bajram-namaz klanjala je u džamiji Abul Hasan, jednoj od najvećih u gradu.

Imam džamije Abul Humem u bajramskoj hutbi istakao je kako je Jarabulus sada slobodan grad, te je pozvao na jedinstvo i bratstvo. Izrazio je i zadovoljstvo zbog velikog broja mladih na bajram-namazu.

Nakon bajram-namaza građani Jarabulusa su jedni drugima uputili čestitke.

Imam džamije Humem za AA je kazao kako je danas historijski dan za grad Jarabulus, te dodao kako se radost zbog odlaska ISIS-a osjeti ne samo u gradu, nego i u okolnim selima.

“Teroristi ISIS-a naše stanovnike vratili su stoljeća unazad. Zabranili su mobilne telefone i kompjutere”, kazao je imam Humem, te se ovom prilikom zahvalio i Turskoj koja je, kako je rekao, dala veliki doprinos za njihovu slobodu.

Stanovnik Jarabulus Abu Casim istakao je kako je prvi put nakon dvije godine nasmijan došao na bajram-namaz. Istakao je kako je posebnu sreću kod njega izazvao veliki broj mališana na ulicama grada.

Anadolu Agency

Share this post on social media