Sirija: Prvog dana Kurban-bajrama poginule 34 osobe (FOTO)

Sirija: Prvog dana Kurban-bajrama poginule 34 osobe (FOTO)

Najmanje 34 osobe poginule su prvog dana Kurban-bajrama u zračnim napadima koje su izveli ruski vojni avion i avioni vojske odane sirijskom predsjedniku Basharu al-Asadu na položaje koji se nalaze pod kontrolom sirijske opozicije, javlja Anadolu Agency.

U jučerašnjem bombardovanju u okolini Damaska život je izgubilo 15 osoba, u Idlibu 14, Homsu i Deri po dvije osobe i Halepu jedna, navodi se u pisanom saopćenju Sirijske mreže za ljudska prava (SNHR).

Navodi se da se među poginulima nalazi četvero djece i dvije žene te da su prvog dana Bajrama ruske i režimske snage intenzivno napadale Idlib, Halep, Damask i Istočnu Gutu.

Zvaničnik civilne odbrane Arif Ali u razgovoru sa novinarom AA istakao je da su Rusija i sirijska vojska vojnim avionima napadale Idlib i okolinu u poslijepodnevnim satima pred samo stupanje na snagu primirja.

“Nakon što su avioni sirijske vojske gađali mjesto Maaret el Masrin na sjeveroistoku Idliba, ekipe cvilne zaštite do kasno u noć su izvlačile povrijeđene iz ruševina”, izjavio je Ali.

U ponedjeljak 12. septembra u Siriji je stupilo na snagu primirje, koje je ranije najavio američki državni sekretar John Kerry. On je prošle sedmice govoreći na zajedničkoj konferenciji sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom nakon razgovora u Ženevi, istakao da će primirje u Siriji nastupiti u ponedjeljak, 12. septembra.

Primirje u Siriji američki državni sekretar nazvao je “prekretnicom”, dodajući da “vjeruje, zajedno sa Rusijom, da će u Siriji biti smanjeno nasilje te da će biti nastavljena kretanja ka mirovnim pregovorima i političkoj tranziciji”.

Anadolu Agency

Share this post on social media