Saudijska Arabija preuzela tron od SAD-a u proizvodnji nafte

Saudijska Arabija preuzela tron od SAD-a u proizvodnji nafte
BH Telecom

Prema informacijama Međunarodne agencije za energiju, Saudijska Arabija ponovo je zauzela poziciju najvećeg svjetskog proizvođača nafte, preuzimajući tron od SAD-a, prenosi Bloomberg.

– Povećana saudijska proizvodnja nafte omogućila je Saudijskoj Arabiji da nadmaši SAD i postane najveći svjetski proizvođač nafte – objavila je u svom mjesečnom izvještaju Međunarodna agencija za energiju (MAE) sa sjedištem u Parizu.

Dok je Saudijska Arabija od maja proizvodnju povećavala s dodatnih 400.000 barela dnevno s low-cost (jeftinih) naftnih polja, oko 460.000 barela dnevno “high-cost” proizvodnje je ugašeno u SAD-u. SAD su bile najveći svjetski proizvođač sirovih i drugih tečnih ugljikovodika od aprila 2014. godine nakon skoka nafte iz škriljaca.

Prema MAE, SAD proizvodnja je iznosila 12,2 miliona barela dnevno, uključujući tečni prirodni gas. Pad SAD proizvodnje se dogodio u trenutku kada je 20. maja broj bušotina za vađenje nafte i gasa pao na rekordnih 404, prema podacima Baker Hughes Inc. Taj broj se 9. septembra povećao na 508.

Saudijska proizvodnja sirovih energenata se povećala na 10,65 miliona barela dnevno u julu, prije nego što će se smanjiti na 10,6 miliona u augustu. Proizvodnja je u prosjeku bila 10,36 barela dnevno u prvih osam mjeseci ove godine, skoro 200.000 barela dnevno više nego u odnosu na isti period godinu ranije. MAE nije pružila cifru za saudijsku proizvodnju tečnog prirodnog gasa.

FENA

Share this post on social media