FOTO: Na Vranici kod Fojnice na 2.000 metara nadmorske visine: Berači brusnice i borovnice zarađuju svoj hljeb

Na najviši vrh planine Vranice može se doći iz pravca Fojnice, odnosno sarajevskih vrata, ali i sela Vrse koje se nalazi u općini Gornji Vakuf. Penjući se zmijolikim putem iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja sunce pruža svoje zrake, a dolina Vrbasa ostaje u magli poput tijesta.

Kako se magla podiže pojavljuju se i prvi obrisi gradskih objekata. Već na početku Vranice veliko stado ovaca na ispaši. Čobanica čita knjigu i nadgleda svoje stado, a u stopu je prati bosanski pastirski pas tornjak.

Putujući ka vrhu Vranice život se osjeti na svakom koraku. Radnici šumarije režu stabla pa ih izvlače dugačkim sajlama.

Zvuk motorne pile i traktorskog motora odjekuje ovom planinom koja je toliko bogata šumskim plodovima da je to prosto nevjerojatno. Iznenada se pojaviše i kroseri obučeni po svim propisima kao da će na prvenstvo BiH.

Kažu da su iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja gdje imaju i svoj moto klub. Grme njihovi motori, a zvuk odzvanja Vranicom. Desetak njih trenira za predstojeće prvenstvo.

Grmovi crvenih bobica brusnice, gdje god se okreneš. Još uvijek ima i borovnice, gljiva, maline i drugog bobičastog voća. Ispod Rosinja, koji se nalazi na 2.059 metara iznad mora nezaposleni, a čestiti ljudi iz Fojnice beru šumske plodove.

Senad Fuko nas časti islandskim lišajem. Kaže odličan je za bolesti grla, a ima ga na svakom koraku.

“Beremo brusnicu i borovnicu. Ponešto naberem i islandskog lišaja za čaj. Nije ti ovo nikakav biznis, nego potreba da se preživi. Zima ide, treba pripremiti hranu za ženu i četvero djece. Nigdje nisam radio, a imam 46 godina. Dakle, ni dana radnog staža. Sve je neizvjesno, ali od nečega se mora živjeti. Kad god uhvatim lijep dan, dođem i berem ove plodove. Nekada zaradim 30, nekada 50 maraka za dan, a kada je loše vrijeme onda nemam nikakvu zaradu, jer se ne radi”, govori Senad Fuko za Anadolu Agency.

– Od “malih nogu” bere šumske plodove na Vranici

“Teško je ovaj dinar zaraditi. Imam petero djece i ženu. Radio sam u fojničkoj pilani i preradi drveta. Pilana otišla u stečaj, a ja na biro. Na birou sam već četiri godine i da mi nije ove berbe, teško bi se preživjelo. Sada je sve manje berača, jer se berba privodi kraju, a da ste došli prije 15 dana, ovdje je vrvilo kao u košnici. Borovnica je 7 maraka, brusnica kako kome. Nekome 5 nekome 7, a nekome i 4 marke. Zaradi se nešto novaca, ali težak je to posao. Zamislite da danas morate nabrati 30 kilograma borovnice ili brusnice, a one sitne poput zrna kafe”, pripovijeda nam svoju priču Džemo Ramljak.

Gotovo iste sudbine dijele i drugi berači šumskih plodova na planini Vranici. Dok se polako pripremamo za povratak, kroseri se vraćaju s treninga, sunce polako zalazi, a Senad Fuko sa svojom suprugom pored svog terenca i sepeta brusnice loži vatru da mogu popiti kafu. Bliži se kraju još jedan dan berača šumskih plodova s planine Vranice.

(AA)

Share this post on social media