Održana press konferencija: Elvedina Muzaferija je ponos, iduća sezona će biti još bolja

Održana press konferencija: Elvedina Muzaferija je ponos, iduća sezona će biti još bolja
Održana press konferencija: Elvedina Muzaferija je ponos, iduća sezona će biti još bolja

Nakon najuspješnije takmičarske sezone za Elvedinu Muzaferiju i bh. skijanje, u prostorijama Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, danas je održana konferencija za medije, na kojoj su uz sjajnu skijašicu govorili i Samir Smajić, predsjednik Skijaškog saveza BiH, Kenan Magoda, Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, v.d. generalnog direktora BH Telecom Amel Kovačević, zatim Haris Fazlagić, direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo te Katica Marijanović, marketing menadžerica ASA Central osiguranja.

Rezultati Muzaferije koji su uslijedili nakon nesigurnog početka sezone vratili su skijanje u centar zbivanja, naglasio je predsjednik Skijaškog saveza BiH.

Početak sezone nije bio sjajan i prvi bodovi čekali su se do 27. januara. Ali, osvojiti na kraju sezone 151 bod u Svjetskom kupu i plasirati se u finale, to nije mala stvar. Moram priznati da smo bili jako radosni, ali da ni sami nismo bili spremni za ovo što se dogodilo”, kazao je Smajić dodajući da na Olimpijskim igrama 2026. očekuje krunu Muzaferijine karijere.

Najbolja bh.skijašica, članica Skijaškog kluba “ZE-2010”, zahvalila je na podršci koju je imala tokom cijele sezone.

Ponosna sam što mogu da ostvarujem ove rezultate za svoju državu i da dajem podsticaj mlađim generacijama i pokazujem im da je moguće ostvariti ovakav rezultat i u zimskim sportovima. Imati predstavnika u finalu Svjetskog kupa veliko je i za Austriju, Švicarsku i Italiju čiji je sistem skijanja izuzetno uređen. Zaista sam ponosna jer sam s posljednje dvije utrke pokazala da mogu još više, i da u idućoj sezoni možemo očekivati mnogo”, poručila je Muzaferija koja je u ukupnom poretku discipline Super-G plasirana na 23. mjesto i poziciju više u disciplini spust.

Ministar Kenan Magoda kazao je da ga Elvedinini rezultati čine ponosnim i da obavezuju na uključivanje svih relevantnih institucija za rješavanje pitanja finansiranja sporta.

Stalno pričamo o finansijama, o reprezentaciji, kako se zastava treba vijoriti, ali sistemski nismo riješeni zbog kompleksne situacije u državi. Za ovim stolom imamo sve relevantne faktore kako možemo pomoći svim našim istinskim sportskim ambasadorima. Drago mi je da je ministarstvo podržavalo Elvedinu do sada i što mogu reći, ovako javno, da će Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo finanisirati pedeset posto ukupne finansijske konstrukcije za pripreme i takmičenja u narednoj sezoni”, pojasnio je Magoda.

Posljednjih mjeseci Elvedina nas sve čini ponosnim, naglasio je i Amel Kovačević, v.d. generalnog direktora BH Telecom.

Gledali smo prijenos uživo i tražili zastavu BiH u publici. Elvedina nam je vratila osjećaj ponosa i uspjeha u našem društvu. Trebaju nam heroji, ona jeste heroj i BH Telecom ove godine vrhunsku sportistkinju podržat će još i više”, rekao je Kovačević i ovom prigodom Muzaferiji darovao mobilni Samsung uređaj.

Haris Fazlagić otkrio je da je prvi put nakon olimpijade u Sarajevu tražio skijanje i finale na televiziji i navijao.

Stvarno sam ponosan, kao i svi mi, naročito mlađe generacije. Ona je jedan od naših najvećih ambasadora i hvala svima koji pomažu“,rekao Fazlagić.

Ispred ASA Central osiguranja, dugogodišnjeg prijatelja uspjeha Elvedine Muzaferije istakli su da izvrsni i dalje ostaju uz izvrsne.

Drago nam je da smo godinama uz našu skromnu Elvedinu. Mi smo inovativni i izvrsni i kao takvi ostajemo uz našu  izvrsnu sportistkinju”, dodala Marijanović.

Na današnjoj press-konferenciji, predstavnik Fudbalskog kluba Vratnik iz Sarajeva uručio je Muzaferiji simboličan poklon, dres s brojem 10 i pehar s natpisom “Svjetska, a naša”.

Muzaferija, već ovog vikenda putuje u Italiju, stoga nije propustila priliku ni da naglasi kako je lijepo biti kod kuće, barem nekoliko dana.

Share this post on social media