Ukrajina tvrdi da ima kontrolu nad ključnim gradom na istočnom frontu

Ukrajina tvrdi da ima kontrolu nad ključnim gradom na istočnom frontu
Ukrajina tvrdi da ima kontrolu nad ključnim gradom na istočnom frontu - photo: Patria

Ukrajina je saopštila da su njene snage ponovo zauzele Klishchiivku, taktički važan grad južno od ključnog grada Bakhmuta, javio je AFP.

Klishchiivka je očišćena od Rusa“, objavio je na društvenim mrežama Oleksandr Syrsky, komandant kopnenih snaga ukrajinske vojske.

Predsjednik Volodymyr Zelenskiy je pohvalio vojnike koji se bore kod Bakhmuta i izdvojio one koji su ponovo zauzeli Klishchiivkuu svom večernjem obraćanju naciji.

On je također rekao da Kijev „priprema nova odbrambena rješenja za Ukrajinu“, rekavši da su “vazdušna odbrana i artiljerija prioritet“, ne iznoseći detalje.

Klishchiivka, u kojoj je živjelo nekoliko stotina ljudi prije nego što je Moskva započela
ofanzivu u februaru 2022. godine, zauzele su ruske trupe u januaru.

Ilya Yevlash, portparol ukrajinskih trupa na istoku, rekao je da bi kontrola nad Klishchiivkom mogla pomoći ukrajinskoj vojsci da opkoli Bakhmut, koji su ruske snage zauzele u maju nakon jedne od najdužih i najkrvavijih bitaka u ratu.

Sada smo stekli teren, koji će nam u budućnosti omogućiti da nastavimo razvijati ofanzivne akcije i oslobađamo našu zemlju od okupatora“, rekao je Yevlash u televizijskoj izjavi.

Oslobođenje Klishchiivke uslijedio je nakon što su ukrajinske oružane snage u petak rekle da je selo Andriivka, koje se također nalazi južno od istočnog grada Bakhmuta, ponovo zauzeto.

Rusija je u subotu negirala da su njene snage potisnute iz sela na liniji fronta.

Patria

Share this post on social media