Ukrajinski piloti bi mogli da lete na avionima F-16 za tri mjeseca

Ukrajinski piloti bi mogli da lete na avionima F-16 za tri mjeseca
Ukrajinski piloti bi mogli da lete na avionima F-16 za tri mjeseca - photo: Patria
BH Telecom

Sjedinjene Američke Države bi mogle imati prve ukrajinske pilote obučene za borbene avione F-16 prije kraja godine, iako će proći duže od toga prije nego što budu letjeli u borbene misije, rekao je direktor američke Nacionalne garde, javlja AP.

Očekuje se da ukrajinski piloti stignu u bazu Nacionalne garde Morris Air u Tusonu u Arizoni do oktobra. Njima se trenutno procjenjuje znanje engleskog jezika, a u zavisnosti od njihovog znanja i prethodnog iskustva sa borbenim avionima, mogli bi završiti američku obuku u roku od tri mjeseca, rekao je general-potpukovnik Michael Loh, direktor Nacionalne garde SAD-a.

Čim im se da zeleno svjetlo, oni će doći i odmah će početi s obukom“, rekao je Loh.

Kako bi zadovoljio brzi vremenski okvir za obuku, Tucson će vjerovatno promijeniti neke od svojih drugih međunarodnih obaveza u obuci pilota kako bi premjestio Ukrajinu na prvo mjesto.

To je nacionalni prioritet“, rekao je Loh.

Međutim, nakon završetka američke obuke, Ukrajinci bi se morali vratiti u Evropu na dodatnu NATO obuku. Saveznici u NATO-u takođe obučavaju Ukrajince kako da održavaju avione, a to će također morati da se završi prije nego što avioni budu obavljali borbene misije. Loh nije imao procjenu koliko će vremena trajati dodatna obuka.

General David Allvin, kandidat za sljedećeg načelnika Ratnog vazduhoplovstva, rekao je
senatorima na saslušanju za potvrđivanje u utorak da će, u prosjeku, obuka F-16 trajati šest do devet mjeseci.

Ukrajinski lideri su tražili borbene avione sa Zapada od prvih dana rata. Ukrajina traži do 50 borbenih aviona F-16, ili ekvivalent tri borbene eskadrile. U augustu je ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy rekao da će Kijev dobiti 42 aviona.

Patria

Share this post on social media