Islamska zajednica u BiH osudila napad na Aladža džamiju u Foči

Islamska zajednica u BiH osudila napad na Aladža džamiju u Foči
Islamska zajednica u BiH osudila napad na Aladža džamiju u Foči

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđuje napad na džamiju Aladža u Foči koji, prema svim pokazateljima, ukazuje na to da je za sada nepoznata osoba ispalila više hitaca i pogodila minaret ovog vjerskog i kulturno-historijskog spomenika, saopćila je agencija MINA.

Rijaset Islamske zajednice od nadležnih organa zahtijeva provođenje profesionalne istrage, razotkrivanje i procesuiranje počinioca.

Islamska zajednica, također, apelira još jednom na sve aktere društvenih procesa, a prije svega na političke zvaničnike bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, da se ne služe govorom mržnje i ne šire netrpeljivost prema muslimanima i islamu jer takvi narativi služe kao osnova i opravdanje za ovakve napade.

Nije bilo davno kada je džamija Aladža kao i sve druge fočanske džamije bila srušena, a njene džematlije protjerane ili pobijene, upravo od onih koji se danas od entitetskih institucija i zvaničnih predstavnika veličaju kao heroji, a njihova ideologija predstavlja i promoviše kao dio kolektivnog identiteta i tradicije kojom se treba ponositi. Izgradnja mira i povjerenja nalaže odlučno suočavanje s prošlošću i osudu zločina i zločinaca. U protivnom, prijeti nam ponavljanje istih grešaka iz historije – navela je u saopćenju Islamska zajednica u BiH.

Jutrošnjem uviđaju nakon napada na Aladžu, koji su obavili istražitelja Centra javne bezbjednosti Foča, prisustvovao je i muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić, sa imamima.

FENA