Novalić čestitao Lani Pudar i poručio: Što prije pokrenuti izgradnju bazena u Mostaru

Federalni premijer Fadil Novalić u svoje i uime Vlade Federacije BiH uputio je čestitku za još jedan impresivan rezultat 16-godišnje bosanskohercegovačke plivačice Lane Pudar.

Mlada Mostarka je u finalu Svjetskog prvenstva u Mađarskoj, u prejakoj seniorskoj konkurenciji u disciplini na 100 metara delfin u velikom bazenu, osvojila osmo mjesto.

Osma na svijetu! Bravo fantastična naša Lana, ti si za nas osvojila zlato! Ti si nastavila da unosiš radost u naše domove. Mi ćemo nastaviti da osiguravamo podršku za tvoje dalje uspjehe. Hvala ti na ovom osjećaju sreće i ponosa. Čestitke od srca i vidimo se u BiH – poručio je premijer Novalić.

– Sretan sam da smo i do sada donosili najbolje odluke o podršci našoj zlatnoj Lani, a posebno jer ove godine iz federalnog budžeta, unatoč kritikama, dajemo 8 miliona KM za izgradnju gradskog bazena u Mostaru. Očekujem što bržu operacionalizaciju aktivnosti nadležnih organa, zaduženih da pokrenu projekt izgradnje mostarskog bazena – dodao je premijer Novalić.

Iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću podsjetili su da je prošlogodišnja podrška Vlade FBiH Lani Pudar za njene pripreme i uspjehe iznosila 38.500 KM.

Naime, za ispunjenje A olimpijske norme iz federalnog budžeta Lani Pudar pripalo je 5.000 KM, za oboreni državni rekord 3.000, a 1.500 KM njenom treneru, dok je 14.000 KM izdvojeno iz interventnih sredstava za pripremu za Olimpijske igre. U decembru je Lani za osvajanje bronzane medalje u finalu Svjetskog prvenstva u malim bazenima (25 metara) u Abu Dabiju osigurana nagrada iz federalnog budžeta od 10.000 KM, a za njenog trenera 5.000.

Patria

Share this post on social media