Po prvi put u Srednjobosanskom kantonu ostvaren suficit u budžetu, planirano povećanje osnovice plate za 15 KM

Po prvi put u Srednjobosanskom kantonu ostvaren suficit u budžetu, planirano povećanje osnovice plate za 15 KM
Po prvi put u Srednjobosanskom kantonu ostvaren suficit u budžetu, planirano povećanje osnovice plate za 15 KM - photo: FENA
BH Telecom

Srednjobosanski kanton, prvi put u historiji, ostvario je u prvih devet mjeseci suficit u kantonalnom budžetu, i to u iznosu od 22 miliona maraka.

Skupština SBK na današnjoj sjednici u Travniku usvojila je rebalans budžetu u ukupnom iznosu od 239 miliona maraka.

Kako je izjavila kantonalna ministrica finansija Mirjana Plavčić od 22 miliona suficita današnjim rebalansom raspoređeno je 18,5 miliona maraka.

Prošle godine prilikom rebalansa, budžet smo smanjivali zbog pandemije, eto, ove godine ga povećavamo. Mi smo prihvatili izazov pandemije i ponašali se racionalno. U ovom rebalansu prihode smo povećali za 22 miliona, rashode za 18,5 miliona, a 3,6 miliona maraka smo planirali kao višak kojim ćemo pokriti dio akumuliranog deficita iz ranijih godina“, izjavila je Plavčić.

Većina sredstava suficita iz ovogodišnjeg budžeta koji, kaže ministrica, sada se može nazvati razvojnim, bit će utrošena u kapitalne projekte.

Prepoznali smo kapitalne projekte pa će tako 15,5 miliona otići u kapitalna izdvajanja. Po sektorima to izgleda ovako: infrastrukturi od značaja za kanton u obrazovanju ide šest milona maraka, milion i pol u institucije u zdravstvenom sektoru, milion u institucije iz oblasti Ministarstva unutrašnjih poslova. Također, prepoznali smo i infrastrukturne projekte na općinskim nivoima, za koje smo namijenili novih dva miliona maraka u Ministarstvu prostornog uređenja, a isti iznos planirali smo i za infrastrukturne projekte vodoprivrede. Ovime smo dali razvojnu dimenziju našem budžetu“, kazala je Plavčić.

Opozicija je po pitanju rebalansa ovogodišnjeg budžeta bila suzdržana.

Ova vlast nije ništa uradila po pitanju budžeta. Rezultat povećanja je povećanje troškova života, dakle, budžet su povećali građani. Mi želimo da se to vrati građanima, a ne političkim strankama, premda se dio vraća kroz kapitalna ulaganja u škole i ostale objekte“, rekao je Senad Selimović, zastupnik SDP-a.

Na današnjoj sjednici krenulo se u proceduru nacrta budžeta za sljedeću godinu, koji je planiran ipak u manjem iznosu u odnosu na danas usvojeni rebalans.

Nacrt za narednu godinu manji je za 15 miliona u odnosu na rebalans iz razloga što nismo planirali potpore sa viših nivoa vlasti, odnosno planirali smo samo 3,5 miliona maraka. Opredijelili smo se za maksimalni oprez. Dvije godine mandata smo imali istu osnovicu za plaće, u trećoj smo planirali da korigiramo osnovicu. Predložili smo da ona bude 305 maraka, to je povećanje od 15 maraka koje bi SBK koštalo 8,5 miliona. Zahtjevi sindikata bili su veći, ali vjerujem da ćemo u vremenu do izrade prijedloga budžeta postići saglasnost sa sindikatima i da u narednoj godini, ako bude mogućnosti, dodatno korigiramo osnovicu. Planirali smo i potporu zdravstvenom sektoru, kantonalnom ZZZO-u četiri miliona maraka, te  još milion za nove vansudske nagodbe. Današnji rebalans možemo okarakterizirati kao razvojni, dok je nacrt na mjeri socijalnog“, utvrdila je Plavčić.

Fena/Agencija DAN

Share this post on social media