Rudari za danas najavili protest ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu

Rudari za danas najavili protest ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu
Rudari za danas najavili protest ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu - photo: FENA

Radnici sedam rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine koji posluju u okviru koncerna Elektroprivreda BiH danas će ispred zgrade Federalne vlade u Sarajevu održati protest.

Na protestu će, između ostalog, biti  zatraženo stavljanje van snage spornih pravilnika,  smjena generalnog direktora Elektroprivrede i direktora rudnika uglja u sastavu ovog javnog preduzeća te utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM u rudarstvu u FBiH.

Protest je zakazan za 11.00 sati, a Iz Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, koji je organizator protesta, ističu da su sve vrijeme bili spremni za socijalni dijalog, ali da nije bilo razumijevanja poslodavca.

Mora se dati konačan odgovor za preko 6.800 radnika u rudnicima uglja u sastavu Koncerna EPBiH: Ima li tu više posla ili nema – poručio je predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine Sinan Husić.

Upravni odbor ovog sindikata  odluku o organizaciji protesta donio je na vanrednom zasjedanju održanom 17. novembra ove godine, kada su razmatrali aktuelnu problematiku o stanju u rudnicima FBiH iz sastava koncerna JP Elektroprivreda BiH, a ta odluka je i jučer porvđena na sjednici u Zenici.

Zbog  održavanja protesta, kako je ranije najavljeno, bit će izmijenjen saobraćaj u dijelu grada gdje je smještena Vlada FBiH.

FENA

Share this post on social media