FOTO: U turskoj ambasadi u Sarajevu upriličen svečani prijem povodom praznika Dan pobjede i Dan oružanih snaga Turske

Povodom nacionalnog praznika Dana pobjede i Dana oružanih snaga Republike Turske danas je u turskoj ambasadi u Sarajevu upriličen svečani prijem, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon odavanja počasti svim šehidima i intoniranja himni Bosne i Hercegovine i Turske, gostima svečanog prijema obratio se turski ambasador u Sarajevu Cihad Erginay koji im se zahvalio na dolasku i pročitao poruku turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana datu povodom današnjeg praznika.

Prijemu u turskoj ambasadi u Sarajevu prisustvovale su brojne zvanice i gosti, među kojima i visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, ministrica obrazovanja i nauke Federacije Bosne i Hercegovine Elvira Diberović, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić, predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić i drugi zvaničnici i predstavnici različitih nivoa vlasti, čelnici predstavništava turskih institucija i kompanija u BiH i predstavnici nevladinog sektora.

Ambasador Erginay za AA je izjavio da je Dan pobjede i Dan oružanih snaga važan praznik i da je tim povodom i ove godine organiziran svečani prijem u Ambasadi Turske u Sarajevu.

U poruci povodom ovog praznika predsjednik Erdogan naglasio je kako je volja naroda najveći oslonac sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta Turske, te je kazao da će Turska nastaviti odlučnu borbu protiv terorizma i svih terorističkih grupa kojima neće biti pružena prilika da uspiju u nakani da ugroze jedinstvo i bratstvo turske države i naroda.

Na današnji dan, prije 94 godine, turske snage sa osnivačem moderne Republike Turske Mustafom Kemalom Ataturkom na čelu, zabilježile su veliku pobjedu u Bici na Dumlupinaru koja je bila posljednja u Tursko-grčkom ratu vođenom od 1919. do 1922. godine.

Praznik Dan pobjede i Dan oružanih snaga u Turskoj se i obilježava povodom sjećanja na tu bitku nakon koje je proglašena moderna Republika Turska.

Anadolu Agency

Share this post on social media