Šef Wagnera iskoristio napad na Belgorod da se obruši na vojni vrh

Šef Wagnera iskoristio napad na Belgorod da se obruši na vojni vrh
Šef Wagnera iskoristio napad na Belgorod da se obruši na vojni vrh
BH Telecom

Šef ruske plaćeničke grupe Wagner, Yevgeny Prigozhin, iskoristio je napad navodnih ukrajinskih nacionalista na rusku pograničnu oblast Belgorod kao još jednu priliku da javno napadne rusko ministarstvo odbrane i kritikuje vrh jer nije zaštitio granice zemlje.

Rusija tvrdi da su grupe ukrajinskih militanata prešle granicu u Belgorodskoj oblasti i napale različite lokacije. Ruski zvaničnici objavili su da je više od 70 militanata ubijeno ili potisnuto. Ukrajina je negirala da je igrala bilo kakvu ulogu u prekograničnom napadu. Kijev je rekao da iza napada stoje dvije ruske naoružane grupe koje se bore protiv Kremlja. Prigozhin je iskoristio napad u Belgorodu kao još jednu priliku da se obruši na najviše
zvaničnike odbrane, sa kojima se javno svađao posljednjih nekoliko meseci.

On je u audio poruci na Telegramu rekao da je ranije nudio obuku boraca u pograničnim oblastima Belgorod i Kursk, međutim, ministar odbrane Sergij Shoigu mu je tada rekao da se ne „petlja“ tamo gdje nije potreban i da je ruska sposobna da brani granice.

Vjerujem da su granične službe neustrašivo i odgovorno suprotstavile ovoj diverzantskoj grupi. Ali gdje je bila vojska kada je diverzantska grupa upala, to je važno pitanje koje treba uputiti vojnom vrhu“, rekao je Prigozhin i dodao: „Koliko ja znam, vojni resor se ne trudi da ojača naše granice.“

Prigozhin je također napao vlade pograničnih regiona. Rekao je da „postoji nedostatak upravljanja, a javna sredstva su smanjena“ i da se neki vladini zvaničnici „izigravaju budale“.

Nema vlasti, nema želje, niti pojedinaca koji su spremni da brane svoju zemlju. O tome sam mnogo puta govorio iu Belgorodskoj i Kurskoj oblasti“, dodao je Prigozhin, prenose agencije.

Patria

Share this post on social media