FOTO: Građani Srebrenice pred referendum: Ko hoće rat, neka mu bude u kući

Subotnje jutro u Srebrenici, dan prije referenduma o kome se već neko vrijeme vodi polemika u cijeloj Bosni i Hercegovini, ali i šire, protiče kao i svaki drugi dan. Srebreničani su saglasni, neće dozvoliti da se pokvari mir i sklad u kome žive stanovnici ove opštine već skoro 20 godina, javlja Anadolu Agency (AA).

Građani srpske nacionalnosti pozivaju sve da izađu na referendum, jer u njemu ne vide ništa loše, niti smatraju da on vrijeđa Srebreničane Bošnjake.

“Trebaju svi izaći na referendum, trebamo se izjasniti. Imaju svi pravo da se izjasne, i Srbi i Bošnjaci. Ne vjerujem u te priče o ratu, ko je lud neka ratuje”, stav je Ratka Nikolića.

Suljo Čakanović, stanovnik Srebrenice, s druge strane, misli da referendum neće mnogo toga promijeniti, niti na bolje, niti na lošije, i očekuje da ga nadležni državni organi Bosne i Hercegovine neće ni priznati.

“Ko želi rat, neka mu bude u kući. Mislim da će nadležni organi i MUP Republike Srpske savjesno obaviti svoj posao i da niko neće imati razloga za zabrinutost za sopstvenu bezbjednost”, rekao je Čakanović.

Raza Čamdžić koja kaže da svi imaju pravo da obilježavaju svoje praznike te da će ih ona rado obilježiti sa svojim komšijama i sugrađanima i da su svi dobrodošli kada ona obilježava svoje praznike, ima istu poruku kao i sugrađanin Čakanović: “Ko hoće rat, neka mu bude u kući.”

“Mislim da referendum neće donijeti ništa novo u Srebrenici. Neka svako slavi šta hoće, mi slavimo svoje. Malo je narod u panici, mi nećemo rat, mi hoćemo mir”, rekla je Čamdžić, stanovnica Srebrenice.

Iako je izostala podrška lokalne vlasti iz reda bošnjačkog naroda, formirana je opštinska komisija za sprovođenje referenduma, a predsjednik referendumske komisije kaže da je sve dogovoreno i da misli da će glasanje proteći bez incidenata.

“Referendum se sprovodi prema uputstvu Republičke komisije i očekujemo da će sva biračka mjesta u nedjelju biti otvorena od 7 do 19 časova. Svi građani imaju pravo da se izjašnjavaju, a mislim da neće biti nikakvih promjena nakon referenduma, barem u Srebrenici. Nikome nije stalo da u ambis uvuče građane Bosne i Hercegovine i ne vidim opravdanu procjenu da će doći do rata, a smatram da će sve proteći u najboljem redu u Srebrenici”, rekao je Nego Jevtić, predsjednik opštinske refrendumske komisije i dodao je da mu je žao što se bošnjački narod poziva na bojkot refrenduma, jer svi trebaju reći svoje mišljenje, kakvo god da je.

Jevtić dodaje da postoji odlična saradnja s pripadnicima Ministarstva unitrašnjih poslova, koji će i prije otvaranja biračkih mjesta biti u pripravnosti kako bi spriječili eventualne incidente.

“Imamo već danas aktivnosti raspodjele glasačkog materijala uz nadzor MUP-a i svakako očekujemo njihovu koordinaciju na dalje, a imamo i njihovu uputu da će oni biti raspoređeni od samog početka glasanja. Prije početka glasanja imaćemo kontrolu MUP-a Republike Srpske na svim glasačkim mjestima”, ističe Jevtić.

Na pitanje “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao dan RS” pravo da odgovore imaće građani Srebrenice na 16 glasačkih mjesta na teritoriji ove opštine.

(AA)

Share this post on social media