FOTOGALERIJA: Dodik večeras na Palama proglasio referendum uspjelim, a Republiku Srpsku nazvao državom

BH Telecom

“Danas smo ispisali još jednu stranicu naše slavne historije i rekli da smo narod koji se bori za slobodu, za svoje pravo, stečeno pravo koje smo osvojili i ne vrijeđa nikog drugog” – izjavio je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, koji je taj entitet u Bosni i Hercegovini večeras na Palama nazvao “državom”, javlja Anadolu Agency (AA).

Obraćajući se svojim pristalicama na centralnoj tribini Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na Studentskom trgu na Palama, Dodik je današnji referendum o 9. januaru kao danu Republike Srpske proglasio uspjelim.

“Ovdje je počelo, ovdje je danas moralo da bude obilježeno. Daleke, ’92. bio sam jedan od onih koji su odlučivali o tome kako napraviti republiku. Ja sam svjedok toga. U novembru ’91. u Sarajevu donijeli smo odluku i formirali Srpsku republiku BiH, a ovdje na Palama 9. januara 1992, prije oružanih sukoba, prije stradanja, formirana je RS. Niko, nikada u historiji ovog naroda tu činjenicu neće oduzeti, izbrisati iz historije niti to može da uradi Bakir Izetbegović, niti bilo kakvi svjetski drugi mešetari koji bi najradije da nas nema, a počeli su s tim da nam ukidaju dan Republike i da nam kažu da RS nije ono što njen narod osjeća za nju nego da je nešto što oni misle”, poručio je Dodik.

Upravo zbog toga, naglasio je, večeras je sasvim namjerno, promišljeno, došao da bude s narodom Pala u trenutku kada se, kako je kazao, u RS završava još jedan “historijski dan koji je izrazio na miran i dostojanstven način volju ovog naroda”.

“Danas smo ispisali još jednu stranicu naše slavne historije i rekli da smo narod koji se bori za slobodu, za svoje pravo stečeno, pravo koje smo osvojili i ne vrijeđa nikog drugog, a to je pravo na slobodu, pravo na Republiku, vlastiti život i pravo da dostojanstveno hodamo ovom Republikom, a ne da nam neko sa strane, bez obzira ko on bio, određuje kako ćemo hodati, koliko ćemo pognuti glavu, da li ćemo puzati možda ili biti dostojanstveni kao danas. Ponosan sam na narod RS-a, ponosan sam na sve one koji su glasali i izašli i nek’ je sram svakog Srbina koji nije danas izašao na referendum. Ovo je bilo više od pukog gnjačenja, ljutnje, ovo je bilo za narod. Zato moram ovdje da proglasim da je današnjii referendum uspio. Sve one koji su opstruisali, sve one koji su govorili ovako i onako, narod i njegova svijest su nebobjedivi”, kazao je Dodik.

Predsjednik RS-a je dodao da je taj bh. entitet nastao kao “posljedica raspada Jugoslavije” i da je samo sloboda srpskom narodu “bila garantovana onda kada su imali državu”.

“Zato je republika kao država važna. Republika Srpska jeste država. Republika Srpska je Dejtonski sporazum i BiH unijela u svoju teritoriju, imala je narod koji je htio tu republiku, to su kriteriji za državu. To sam učio u školi, da postoje tri osnovna kriterija da bi se nešto nazvalo državom, a to je: teritorija, efektivna vlast i narod koji hoće tu državu. Šta fali Republici Srpskoj, ništa”, poručio je Dodik.

Vlasti u bh. etitetu Republika Srpska danas su organizovale referendum o 9. januaru kao Danu Republike Srpske, entitetskom prazniku koji je Ustavni sud BiH ranije proglasio neustavnim, a nakon toga odbio zahtjev Narodne skupštine RS za preispitivanje te odluke i donio privremenu mjeru kojom je zabranio daljnje aktivnosti na provođenju referenduma.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je u septembru prošle godine Ustavnom sudu BiH podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti 9. januara, datuma koji se u Republici Srpskoj obilježava kao Dan RS-a. Sud je utvrdio kako je 9. januar kao Dan RS-a neustavan, odnosno da Zakon o praznicima Republike Srpske nije u skladu sa članom I/2. Ustava Bosne i Hercegovine.

Venecijanska komisija (Komisija za demokratizaciju putem zakona Vijeća Evrope) također je iznijela stav da je izbor 9. januara za Dan Republike Srpske “podstaknut osjećajima i događajima od značaja za samo jedan narod, dok ga druge zajednice smatraju bolnom uspomenom, uz zaključak kako nastavak obilježavanja ovog datuma može dovesti do diskriminacije”.

Uprkos odluci Ustavnog suda BiH, Narodna Skupština RS-a sredinom jula donijela je odluku o raspisivanju referenduma za 25. septembar te izabrala i imenovala Republičku komisiju za sprovođenje referenduma. Referendumsko pitanje glasi: “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?”.

Današnji referendum ne podržavaju Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC) – uz izdvojeno mišljenje Rusije, kao i Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, koji je ranije upozorio na moguće sankcije.

(AA)

Share this post on social media