Dodik u Banjaluci: Ne bojim se posljedica održavanja referenduma

Republike Srpska je pokazala svoj politički kapacitet i volju, RS svojim glasanjem nije željela nikoga da ugrozi, izjavio je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, večeras u obraćanju novinarima u Banjaluci, javlja Anadolu Agency (AA).

Naveo je da je ovo prvi referedndum u RS poslije Dejtonskog mirovnog sporazuma. Istakao je da je zahvalan svim političkim faktorima koji su podržavali i pozivali na referendum.

“Zahvalan sam svakom pojedincu u RS koji je izašao na referendum. Jedan značajan broj stanovništva RS bošnjačke nacionalnosti očigledno nije izašao na referendum, a ponosan sam što nije bilo nikakvih incidenata, niko im to nije zamjerio, to je njihov politički stav kao što je naš stav da izađemo na ovaj refrendum”, kazao je Dodik.

Naveo je da su oni koji su izašli na referendum pokazali političku zrelost i odlučnost.

“Imamo definitivno pozitivne rezultate referenduma. Izlaznost je sasvim dovoljna u skladu sa zakonom, a kako preliminarni podaci govore, sasvim je mali broj onih koji su glasali surotno od ‘da’. Izražavam zadovoljstvo završenim danom koji će nesumnjivo ući u istoriju RS i mnogi će se pozivati na ovaj dan kao primjer odlučnosti, političkog ambijenta, na ono što smo radili jer smatramo da smo na to imali pravo pored svih zabrana. Odluka o referendumu je bila prva u provođenju odluka Ustavnog suda. Ustavni sud je rekao da član 3. treba prilagoditi ali nije propisao na koji način. Mi smo smatrali da je adekvatan način da odemo na referendum. Sada znamo da je 9. januar potvrđen od strane stavnovništva koje nije bilo spremno da se odrekne tog datuma. Niko u RS ni sadašnji ni budućih političara neće moći zanemariti volju naroda koja je iskazana”, rekao je Dodik i dodao da ovo nije bio referendum inata.

Istakao je da se ne boji posljedica održavanja referenduma, da nije u pitanju krivično djelo i da ne može biti krivičnog gonjenja, a kada bi nekoga priveli, “morali bi privesti sve poslanike Narodne skupštine RS”, pa i “narod”.

Dodik je večeras došao u Narodnu skupštinu RS nakon objavljivanja nezvaničnih nepotpunih rezultata referenduma. Na ulazu su ga dočekali članovi Vlade RS na čelu sa Željkom Cvijanović, premijerom RS.

(AA)

Share this post on social media