Genjac: Niko ne može osporiti 1. mart kao Dan nezavisnosti BiH, 9. januar može biti samo vjerski praznik u RS

Predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac u razgovoru za Anadolu Agency (AA) rekao je kako sumnja da Ustavni sud BiH može naći elemente za osnovanost osporavanja 1. marta kao Dana nezavisnosti BiH i da tu nije moguće nikakvo uspoređivanje između 1. marta i 9. januara, jer je potpuno različita ustavnopravna situacija.

Genjac je ovo rekao nakon najave Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a, a po uputama predsjednika RS-a Milorada Dodika, da će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH kojom će tražiti osposravanje 1. marta kao Dana nezavisnosti BiH.

”Obilježavanje 1. marta kao Dana nezavisnosti BiH je u skladu sa svim dejtonskim principima. To je bila uredba kojom je proglašen 1. mart, a povodom referenduma o nezavisnosti BiH i ona je donesena prije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Takvu uredbu je donijelo Predsjedništvo BiH u skladu sa zakonom i sa uporišten na tadašnjem ustavu”, rekao je Genjac.

Naglasio je da u Dejtonskom mirovnom sporazumu, odnosno u Ustavu BiH stoji da svi pravni aranžmani koji su uspostavljeni prije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma ostaju na snazi sve dok se ne donesu drugi zakoni. Naravno, rekao je Genjac, to pod uslovom da su ti postojeći pravni aranžmani u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom

”Proglašenje 1. marta, za praznik Dan nezavisnosti BiH je u skladu sa tim”, izričit je Genjac.

Predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda PS BiH rekao je kako je apsolutno neprihvatljiva konstatacija zvaničnika RS-a da se osporavanje 1. marta kao Dana nezavisnosti BiH traži jer ga ne obilježavaju predstavnici srpskog naroda u institucijama BiH.

”Imajući u vidu i Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH i cjelokupnu situaciju RS, institucije u RS-u i politički predstavnici RS-a u institucijama BiH imaju zakonsku obavezu da obilježavaju 1. mart kao Dan nezavisnosti BiH. Radi se o legitimnoj uredbi, koja je u skladu sa Ustavom BiH i takve uredbe svi moraju poštivati. Ovdje je potpuno izokrenuta na jedan monstruozan način teza da se kaže pošto mi ne obilježavamo taj praznik on nema legaliteta. Ustvari, taj praznik, 1. mart ima legalitet i legitimitet i svi su dužni da obilježavaju taj praznik sve dok se ne donese zakon koji će eventualno drugačije uspostaviti stvari”, rekao je Genjac.

Genjac je ocijenio kako najavljenim izmjenama i dopunama Zakona o praznicima RS u kojim će ostati da se 9. januar obilježava kao Dan RS-a neće biti ispunjena presuda Ustavnog suda BiH.

”Apsolutno se ne ispunjava presuda Ustavnog suda BiH. Praznici koji su oficijelni praznici države, mislim od nivo BiH, preko entiteta, kantona, općina u cjelokupnom državnom lancu institucija i administrativnog oblika organizovanja države, na kom god je nivou taj praznik institucionalno gledano on mora biti prihvatljiv svim građanima i svim narodima u BiH. To je nužno da bi se on mogao tretirati prihvatljivim i da bi mogao biti državni praznik tog državnog administrativnog nivoa”, rekao je Genjac.

Dakle, naveo je, očigledno je da je Ustavni sud BiH ”ustanovio da Dan Republike Srpske ili bilo kako god da se nazove i vezuje za administrativni oblik entiteta RS on je neprihvatljiv iz razloga što vrijeđa osjećanja druga dva konstitutivna naroda i što je njima neprihvatljiv i što na taj način predstavlja diskriminaciju”.

”Stoga 9. januar može maksimalno biti vjerski praznik jedne konfesionalne pripadnosti. Jer konfesionalni vjerski praznik, po konfesijama imaju zahtjev da budu prihvaćeni samo od te konfesije. Sve drugo mora biti prihvaćeno od svih građana i svih naroda”, rekao je u razgovoru za AA Halid Genjac.

(AA)

Share this post on social media