Novalić: Privatizacija FDS-a je odluka Vlade, ne moja lična

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je večeras u Dnevniku Federalne TV, odgovarajući na pitanje o krivičnoj prijavi koju je SDP podnio Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu zbog privatizacije Fabrike duhana Sarajevo u kojoj mu stavljaju na teret višemilionske malverzacije, da tu privatizaciju nije obavio on lično već je to bila odluka Vlade.

Dodao je da je ta privatizacija obavljena toliko transparentno da u njoj niko ne može pronaći grešku, te podsjetio da je odluku o pomenutoj privatizaciji donijela Vlada FBiH u prethodnom sazivu, na čelu sa Nerminom Nikšićem.

Upitan o razlozima smanjenja radnika u institucijama FBiH Novalić je rekao da je moratorijem na zapošljavanje već smanjen broj radnika u tim tijelima sa 7.300 na 6.700, a da su danas odlučili taj broj smanjiti za još 150.

Naveo je da je na nivou FBiH u javnom sektoru zaposleno samo 14 posto od ukupnog broja u tom entitetu, dok je 69 posto na nivou kantona i 12 posto na opštinskom, te da bi i ti nivoi morali slijediti trend entiteta.

FENA

Share this post on social media