SAD: Policajac ubio tamnoputog muškarca koji je u ruci držao električnu cigaretu

U Kaliforniji je policajac ubio tamnoputog 38-godišnjeg Alfreda Okwera Olanga koji je u ruci držao električnu cigaretu, javlja Anadolu Agency (AA).

Policajci su pucali prije nego što je utvrđeno šta je Olanga izvadio iz džepa. Kasnije je utvrđeno da je riječ o električnoj cigareti. Ovaj događaj bio je povod za proteste u San Diegu gdje su okupljeni tražili da se pokrene federalna istraga u vezi sa ovim događajem. Aktivisti su objavili i video na kojem je prikazan trenutak kada je policija pucala na tamnoputog muškarca.

Na videu se vidi kako Olanga sa dvije ruke drži električnu cigaretu uperenu u policajce. Policija je navela da su u kući Olanga otišli nakon poziva njegove sestre koja je zatražila njihovu pomoć poručivši da je njen brat “van sebe i da se čudno ponaša”.

U El Caju na sjeveroistoku San Diega prema podacima iz 2010. godine 69 posto stanovništva čine bijelci, a šest posto crnci. El Cajo je u posljednje vrijeme prihvatio veliki broj osoba iz ratom zahvaćenog Iraka i Sirije.

Nasilje policajaca nad crncima u Americi i ranije je bilo povod za reakcije i kritike stanovništva.

Podsjetimo da je 2014. godine u gradu Ferguson policajac Darren Wilson ubio tamnoputog Michaela Browna unatoč tome što je podigao ruke i predao se. Prošle godine je u Baltimoru smrtno stradao 25-godišnji Freddie Gray. Ovaj nemili događaj je bio povod za proteste koji su trajali danima.

(AA)

Share this post on social media