Sjevernokorejski vojnik kroz minsko polje prebjegao u Južnu Koreju

Sjevernokorejski vojnik je prebjegao u četvrtak pješice demilitariziranu zonu (DMZ), jednu od najutvrđenijih sektora u svijetu, koji označava granicu s Jugom, saopćilo je južnokorejsko vojno zapovjedništvo (JCS).

Vojnik je prešao minirano područje  oko 01.00 sati po srednjoevropskom vremenu, prema JCS. Nije bilo paljbe, prenosi AFP.

“On je uhapšen i ispitan je”, preciziralo je zapovjedništvo.

Krajnje je rijetko da vojnici rizikuju da pređu DMZ, posljednju granicu Hladnog rata, koju čuvaju deseci hiljada vojnika s druge strane.

Posljednje poznato dezerterstvo ove vrste bilo je u junu 2015. godine, kada je jedan mladi sjevernokorejski  vojnik  otišao kod južnokorejskih trupa u Hwacheon, na sjeveroistoku Seula

Granica duga 248 kilometara, koja dijeli na dva dijela korejski poluotok, određena je krajem rata u Koreji (od 1950. do 1953. godine).

Pojačana bodljikavom žicom i električnom ogradom ona je materijalizirana u tampon zoni od četiri kilometra između dvije zemlje, koje nikada nisu potpisale sporazum o primirju.

Stotine Sjevernokorejaca bježe svake godine iz svoje zemlje. Većina to čini prelazeći granicu koja je poroznija s Kinom, prije nego stignu u Južnu Koreju prelazeći jugoistočnu Aziju.

U septembru 2013. godine, južnokorejska vojska je ubila jednog 47-godišnjeg Južnokorejca koji je pokušao nelegalno preći na Sjever preko rijeke Imjin.

FENA

Share this post on social media