VIDEO: U Travniku se okupili ratni policajci MUP-a: Samo tražimo zasluženo mjesto u društvu

BH Telecom

Dosadašnje aktivnosti Udruženja policije MUP-a 1991-1995 Travnik i Saveza udruženja policije MUP-a Srednjobosanskog kantona bile su tema jučerašnjeg sastanka ratnih policajaca sa područja općine Travnik.

A urađeno je mnogo toga; osnovana su općinska udruženja, kantonalni savezi, te krovni, federalni savez udruženja policije 1991-1995.

Ratni policajci ne traže ništa više od onoga što im pripada. Bili su prva i jedina legalna oružana formacija koja se suprotstavila agresoru, te koja je omogućila kasnije formiranje jedinica Armije RBiH. Ovdašnji policajci su prvi primili udar u napadu agresora na Turbe kada su dvojica i ranjena, trojica su poginula u napadu na relej Paljenik, dio njih zarobljen i tako cijeli rat, samo što su nakon rovova išli na redovan posao. Nažalost, nepostojanje odgovarajućih udruženja dovelo je do činjenice da u BiH godinama postoje temeljne boračke organizacije, a niti jedna koju čine upravo ovi ljudi.

Na jučerašnjem sastanku proučena je fatiha i odata je počast svim preminulim kolegama, kao i svim braniocima Bosne i Hercegovine, a predstavljeno je idejno rješenje članskih značke i iskaznice “Veterani policije”.

Više pogledajte u našem videu i fotogaleriji.

Agencija DAN

Share this post on social media