Muftija Fazlović: Srcem i pameću iskazati poštovanje i ispuniti dužnost prema Srebrenici

Povodom Nove 1438. hidžretske godine koja nastupa sutra sa zalaskom sunca (18.35 sati), muftija tuzlanski Vahid efendija Fazlović održao je u Srebrenici hutbu u kojoj je svim muslimanima uputio čestitku povodom nove hidžretske godine i poručio da su mir i sigurnost najveće blagodati za sve ljude, javlja Anadolu Agency (AA).

Ista hutba je pročitana i u drugim džamijama širom BiH.

Hidžretska nova godina se računa od Hidžre, preseljenja vjerovjesnika Muhammeda i prvih muslimana iz Meke u Medinu, što se dogodilo 622. godine prema gregorijanskom kalendaru.

Jedanaest dana je kraća nego godina prema sunčevom kalendaru, što čini da se datum Hidžretske nove godine razlikuje svake godine.

“U ovim danima još živimo pod dojmovima hadža i kurbana, ibadeta kojima smo produbili našu odanost vjeri i obnovili naše duhovne vrijednosti. Njihova snaga i punina njihovog značenja još dominiraju u svemu što se s nama i oko nas zbiva”, kazao je Fazlović.

Prema njegovim riječima, hadž je iskren nijet, namjera, i krunski dokaz smisla fizičkih naprezanja i odricanja radi duhovnog upotpunjenje i zadovoljstva.

“U danima bajrama veliki broj naših vjernika je ispunio još jednu obavezu – prinošenje kurbana. Kurbanom smo iskazali našu spremnost na žrtvu i odricanje od materijalnog zarad onoga što trajno vrijedi. Sretni smo što smo u tim danima iskazali privrženost najvišim principima naše vjere i što se naš duboki unutarnji osjećaj za drugoga i njegove potrebe još jednom na najljepši način manifestirao. I doista, hadž i kurban nas svake godine poduče da se vrijednost ljudskog duha može najbolje posvjedočiti u veličini Allahove vjere i predanosti dobru koju ona od nas traži”, naglasio je Fazlović.

Pred nama je, pojasnio je, i sjećanje na Hidžru, to jedinstveno putovanje posljednjeg Božijeg Poslanika iz okruženja nevolja i neprijateljstva u oazu izlaza, mira i spasa.

“Sutra, ako Bog da, nastupa 1438. godina po Hidžri. Događaj Hidžre u simboličkom i stvarnom značenju, pored vjere i nadahnuća, predstavlja plan i strategiju, najbolji mogući put do cilja. Jer, prisjetimo se da su Poslanik i vjernici mogli tek nakon Hidžre utemeljiti društvo i džemat, brastvo i zajedništvo. Muslimani su se nakon Hidžre u punoj slobodi mogli posvetiti svojoj misiji. Hidžra je manifestacija snage džemata i zajedništva vjernika. To je kušnja koja je dala novi kvalitet džematu i zajedništvu muslimana. S Hidžrom su i Meka, rodni i voljeni Poslanikov grad, kao i Medina, grad njegovog utočišta, zauvijek svoje lice izmijenili. Njihova zajednička svjetlost vjere i prosvijećenosti ostaje blagotvornom za ljude sve do Sudnjeg dana”, kazao je Fazlović u hutbi tokom džuma-namaza, redovne zajedničke molitve muslimana petkom.

Istakao je u obraćanju vjernicima u Srebrenici da je uz pomoć Hidžre izgrađena prva domovina muslimana, a to je upravo Medina i da ljubav prema domovini ima svoje izvorište u učenju naše vjere, u njenim temeljima.

“Domovina ima svoju neizmjernu vrijednost. U njoj se rađamo, na njoj slobodno živimo i umiremo. Ona je garancija za naš mir i sigurnost. U njezinom okrilju se postiže naš stvarni uspjeh, radost i zadovoljstvo. Domovina je naš dom, naše stanište i ognjište. Čuvajući domovinu mi čuvamo rodnu grudu i dom čiji su graditelji bili naši najmiliji. Također, naša ljubav prema domu i zavičaju je naš najveći zalog za našu domovinu”, poručio je Fazlović.

Poručio je da zahtjev vremena u kojem živimo jeste da se kao narod sačuvamo na rodnoj grudi.

“To je najveće pravo koje čovjek može imati na ovom svijetu od svog rođenja do smrti, kao što je najveći zulum i nasilje oduzeti mu ga. Bošnjaci znaju kolika je težina tog zuluma i zato se njihova ljubav prema rodnom mjestu i zavičaju nikada neće ugasiti, a njihova borba da žive gdje je njihovoj duši najljepše, svoji na svom, nikada neće prestati. Zbog naših bolnih iskustava, razumijemo ljude širom svijeta koji su lišeni svojih domova. Također, svim ljudima u Bosni i Hercegovini, našim komšijama, želimo da se svako njihovo pravo na rodnu grudu i povratak u potpunosti poštuje. Želimo da svi budu ovoj zemlji privrženi, da žive gdje su živjeli, tamo gdje je bio izbor njihovih očeva, sve dok agresijom na ovu zemlju nije posijan nered i dok smutnja nije zavladala”, istakao je Fazlović.

Naglasio je da je zato “naš neprestani izazov i iskušenje da strpljivo i mudro popravljamo stanje u kojem živimo, da gradimo mir i sigurnost jer su to najveće blagodati za sve ljude”.

“Otuda je posebno važno da Bošnjaci imaju svoje dostojne predvodnike u selima i gradovima gdje žive, a posebno u mjestima u kojima se prava Bošnjaka još uvijek grubo i sistemski uskraćuju. U takvim sredinama nam je potrebna daleko veća izvjesnost da ćemo, zajedno s drugima, biti u stanju da osiguramo uvjete dostojne za život nas i naših porodica, za budućnost naših potomaka. Zakonitost života je da se ponajprije svako o sebi mora pobrinuti. Neke zadaće su samo naše. Niko drugi ih u ime nas niti može, niti hoće obaviti. Mi bismo najbolje morali znati u čemu je naše dobro i prosperitet”, pojasnio je tuzlanski muftija.

Zadaća svakog od nas je da sve što je dobro za ljude podupire i da se zlu suprotstavlja.

“Svaka prilika na tom putu je dragocjena. A jedna od tih prilika je i ovaj 2. oktobar, dan kada ćemo manifestirati tu našu odgovornost prema sebi i svojim porodicama, prema domu i domovini. Iskoristimo je i uvjerimo sve u naše dobre namjere i spremnost da činimo djela koja će svim ljudima koristiti. Stoga vas pozivamo da odgovorno obavite svoju dužnost na predstojećim izborima”, kazao je Fazlović.

Uputio je poziv iz ovog, istakao je, bosanskog grada koji je simbol i opomena cijelom svijetu, svakom Bošnjaku da svojim srcem i pameću iskaže poštovanje i ispuni dužnost prema Srebrenici.

“Činimo to u prvom redu u ime onih koji ovdje žive, a mi vjerujemo da su i časni šehidi u Potočarima među živima. Nema većeg haka za sve nas od njihovog, i nema većeg duga od onog koji valja ispuniti prema Srebrenici. Srebrenica je naše pravo i naša obaveza pred Uzvišenim Gospodarom, nama samima, pred našim komšijama i pred cijelim svijetom. Ovdje su šehitluci genocida nad Bošnjacima. Briga o svetosti šehitluka, puna svijest o veličini boli srebreničkih majki i djece, odgovornost prema njihovoj sudbini i budućnosti, nužno pripada Bošnjacima. U našem odnosu prema Srebrenici, svi nas mogu i moraju razumjeti. Civilizacijski je i svaka logika nalaže da prvi koji brine i odgovara za Srebrenicu bude Bošnjak. Naravno, njegova odgovornost treba da obuhvati sve ljude koji žive u Srebrenici. Svi oni imaju jednaka prava u pogledu svih svojih ljudskih i građanskih potreba”, poručio je Fazlović.

Obratio se Srebreničanima da ovih dana posebno budu okrenuti svojoj Srebrenici i Potočarima.

“Hvala Bogu da ovaj grad ima svoje sinove i kćeri, ima svoje prijatelje, u domovini i u svijetu. Svima upućujemo poziv da ova važna odluka koja se donosi na izborima u Srebrenici bude vaša istinska briga i odgovornost”, dodao je Fazlović.

(AA)

Share this post on social media