Sanshou, kineski boks već deceniju prisutan u Sarajevu

Kineske borilačke vještine prethodnog stoljeća u svijetu su popularizirane najvećim dijelom preko filmova. Na prostoru Bosne i Hercegovine postupno su se pojavljivale prethodnih 10 ili 15 godina. Jedan od klubova koji u Sarajevu izučava sanshou ili sandu, odnosno kineski boks, je klub “Imperator”.

Sanda spada u rang, kako borilačkih vještina tako i borilačkih sportova. Nastala je kao borilački sistem kineske vojske temeljen na principima tradicionalnog kineskog kungfua i modernih načina borenja. Sastoji se od udaraca rukama-nogama, hvatova, čišćenja, bacanja. Može da sadrži elemente hrvanja, a ovisno od pravila takmičenja može da sadrži i elemente udaraca laktovima i koljenima.

U okviru nastojanja kineskih vlasti da sanshou afirmišu kao sport, razvila se civilna ili sportska verzija ovog borilačkog sistema. U svijetu danas ima nekoliko miliona zaljubljenika u sandu, koji je treniraju profesionalno ili rekreativno. U glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Sarajevu, sanda se izučava oko deset godina. Ljubitelji kineskog boksa okupljeni su oko sportskog udruženja, kluba “Imperator”.

“U Sarajevu radimo sandu već nekih desetak godina. Organizatori smo mnogih prvenstava, nastupali smo na brojnim takmičenjima. Od 2012. radimo kao klub “Imperator””, pojasnio je voditelj kluba Mirza Pašic.

Kako je istakao Pašic, od takmičarskog programa “imperatori” su izuzetno ponosni na uspjeh koji su napravili na lei tai takmičenju u švicarskom Lucernu, gdje su osvojili srebro.

“Klub “Imperator” nastupio je 2014. u Lucernu na Lei tai prvenstvu. Osvojili smo srebrenu medalju. Izuzetan nastup… Bilo je takmičara iz zapadne Evrope, bili smo jedini predstavnici iz BiH”, istakao je Pašic.

Jedan od imperatora, Dženan Bašovic, pojasnio je kako su mu borilačke vještine, prvenstveno misleći na kungfu ćiji je sanda dio, pomogle da lakše prebrodi razne životne situacije.

“Borilački sportovi su jako bitan faktor u mom životu, svojevrsni ispušni ventil. Puno stvari se oćisti na treningu, čovjek zaboravi sve ono loše što se nakupi tokom dana”, kazao je Bašovic.

Muslim Salihohov i Cung Le su neki od najuspješnijih praktičara sande u svijetu borilačkih vještina.

(AA)

Share this post on social media