Iz moje kuhinje

Živimo u brzom vremenu, kada, a na to ukazuju mnogi analitičari društvenih prilika, dolazi do udaljavanja medju ljudima. Kao razlog tome, između ostalog, navode i korištenje interneta. Vrijeme provedeno na takav način smatra se beskorisnim, no, da li je baš uvijek tako? Upravo oprečne stavove za takve tvdnje moguće je pronaći, tu u našem okruženju, u našoj Bosni, jer internet je spojio različite interesne skupine, pa i kada su recepti i savjeti iz kuhinje u pitanju.

Tu i starta priča o našoj sugovornici, do koje smo i došli, koristeći se internetom. Zapravo, prvi put, Muneveru, još uvijek ne znajući ništa više, upoznala sam čitajući recepte koje je plasirala na Facebook grupi. Jedan klik i postala sam član, a time dobila i veću mogućnost da spoznam, koliko je bogatstvo i iskustvo koje je nesebično dijeli sa sada već sa 70 000 potpuno nepoznatih ljudi, uglavnom ženama iz različitih krajeva BiH i cijeloga svijeta.

Sve iz domena kuhinje, za što bi u nekim drugim uvjetima bilo neophodno potrošiti puno vremena i propalog materijala, bivalo je lakše, jer se skraćivao put, zahvaljujući savjetima na grupi IZ MOJE KUHINJE.
Ponekad, čitajući, s obzirom na predanost tom poslu, mogli ste steći dojam da je riječ o višečlanoj ekipi, no iza svega je stajala samo jedna žena, penzionerka Munevera Mulalić – Muki.
Bez nekih drugih posrednika, samo zahvaljujući simpatijama stečenim kroz nekoliko godina kao član, odlučih da pišem i malo bliže predstavim Muneveru, koja, kako vidim, prvobitno zamišljenu grupu u kojoj se prenose recepti i savjeti iz kuhinje, pretvorila u pravo prijateljstvo i jedno lijepo mjesto okupljanja. Tu se iznose različite priče i zapažanja iz života, ali na neki pozitivan način. I to je valjda razlog za takvu popularnost kakvu ima grupa IZ MOJE KUHINJE. Članice su žene iz svih krajeva, mada su savjeti dostupni i muškarcima, jer, bez obzira na afirmaciju, godine ili profesiju, kuhanje je neizostavni dio svakodnevnih obaveza svakog domaćinstva.

Čak i sama autorica nije profesionalni kuhar. Naprotiv, penziju je zaradila kao bankarski službenik, ali je kuhanje ipak njena stalna ljubav.

Već dvije godine je Munevera u penziji, a Facebook grupu je organizirala prije četiri godine.

Živi u Doboju gdje je i rođena, a njen privatni život ispunjavaju muž, kćerka i unuka. Penzionisanje bi za mnoge značilo predah i usporeni tempo, no Muki je tek tada osjetila da i pored potpuno ispunjenog života i kao zaposlenik, žena i majka, može dati više.

Eto, tako i odgovara na pitanje, kako je sve počelo?

– Facebook stranica “Iz moje kuhinje” nastala je prosto iz viška slobodnog vremena u jednom periodu, i iz želje, da ono što znam nekako i zabilježim, pogotovo naša jela na kojima smo odrasli, da pokažem ili pomognem i drugima kojima bi pomoć takve vrste bila potrebna.
Moja stranica je aktivna već neke 4 godine. Ustvari, ja sam slučajno na Facebook mreži naišla na jedan portal koji je objavljivao recepte i prosto iz radoznalosti poslala par recepata koji su bili objavljeni. To mi je bio podstrek da i ja nešto uradim, međutim nisam se lako odlučila jer uvijek postoji ono pitanje; a šta će ko reći, a onda, na nagovor kćerke i mojih prijatelja jednoga dana otvorim sama stranicu i polako krenem sa objavljivanjem recepata.

Prvobitna želja da se korisno utroši slobodno vijeme i želja od oko 300 članova pretvorena je u nešto veće:

– Ni u snu nisam mogla pomisliti da će ova stranica doživjeti ovakav uspjeh, naravno sa svakim povećanjem ljubitelja ja sam dobivala veću želju da što više uradim.
Našeg svijeta ima na sve strane,međutim moram vam reći da ima i dosta stranaca što me jako prijatno iznenadilo, koliko oni mogu razumjeti, ja ne znam, ali eto postali su fanovi i hvala im.

Vidim da ste primjetili da ova stranica nije samo objava recepata, što je, čini mi se, na neki način i izdvaja od ostalih stranica. Nevjerovatno, kako ponekad imam osjećaj da smo mi jedna velika skladna porodica. Ima onih koji su samo ljubitelji,i ma i onih koji su jako aktivni u svojim komentarima, a ima i članova grupe koji šalju svoje recepte pa ih objavimo. Moji fanovi, ja često kažem, mene su osvojili i prisvojili, jer sam i ja jako otvorena i iskrena prema njima.

Na neki način otvorila sam im vrata svog doma, ne samo kroz recepte, nego i kroz svakodnevne slike i kratke priče na mom blogu, iz mog života. Oni su to prepoznali i znaju cijeniti moju iskrenost. Pišu i oni meni o svom životu i svojim problemima, postali smo prisni, iako smo svjesni da je mala mogućnost da se i upoznamo, a opet ko zna…

U mom gradu me već prepoznaju i kažu evo naša Muki što me uvijek prijatno iznenadi. Moram se pohvaliti da sam čak nekoliko puta dobila i poklon, zamislite, stiže vam tanjur iz Francuske ili recimo paket iz Srbije sa dodatcima za kolače, ma to je jednostavno neprocjenjivo.

Prvih nekoliko godine postojala je samo grupa, a odnedavno i stranica, što će, kako smatra Muki, olakšati komunikaciju i učiniti dostupnijim informacije iz kuhinje:

– Moram reći da su momci iz jedne agencije, sugestijom supruge jednog od njih pogledali moju stranicu,dopala im se i ponudili mi saradnju. Zahvaljujući njima sad imam i web sajt IZ MOJE KUHINJE koji ja sama ne bih mogla uraditi. Moja saradnja s njima je na zavidnom nivou, oni sa svojim znanjem što se tiče tehnike, ja sa receptima i divno funkionišemo. Samo ću napomenuti da ja nisam autor recepata, ja sam zabilježila one koje sam znala, jer na moju žalost, sve moje sveske i kuhari su uništeni, ostale prikupljam od drugih i na netu ali sam autor svih fotografija, i sa svojom kreativnošću sve ovo kuham i slikam.
Moguće je jednoga dana da nam se ovaj trud i posreći, pa da na neki način ostvarimo i neku materijalnu korist, ko zna pred nama je. Jednom sam negdje i rekla da imam jednu slatku unuku i ako ja ne stignem nešto konkretnije uraditi možda ona to napravi, znate one knjižice i sveske iz kuhinje moje bake, majke, nene…
Voljela bih da se to desi, da moja Hena uradi nešto “Iz kuhinje moje Muki” jer ona mi je najveći fan,kad ona pita šta ti to Muki tako lijepo miriše onda sam sigurna da je to i dobro.

Inače sve što pripremi, Muki fotografiše, i detaljno predstavi postupak nastajanja poznatih i manje poznatih jela. Glavni degustatori su ukućani, a onda, kada su neke prilike, kao što su svadbe i rođendani, u hrani pripremljenoj u Muneverinoj kuhinji, uživaju prijatelji i širi krug porodice.

U svakom slučaju penzionerka iz Doboja, pokazala je, kako i domaćica, u zrelim godinama, može ostaviti snažan dojam na druge ljude koji su stotinama kilometara daleko, a s kojima se uopće ne poznaje.

Za sve zaslužan je internet, pa ona priča od početka, o otuđenju među ljudima, a između ostalog i zbog novih tehničkih dostignuća, nema svoje uporište. Zapravo, Munevera Mulalić od milja nazvana Muki pronašla je najbolji način da dobronamjerne i korisne savjete dostupnim učini mnogim mlađim domaćicama i drugima koji se žele okušati u kreativnom izražavanju u kuhinji.

DAN.ba

Share this post on social media