FOTO: Brojni vjernici jučer i danas pohodili Ajvatovicu

FOTO: Brojni vjernici jučer i danas pohodili Ajvatovicu
photo: FENA

Ajvatovica je najveće dovište muslimana u Evropi i tradicija koju treba čuvati od zaborava, poručeno je danas iz Prusca kod Donjeg Vakufa s centralne svečanosti obilježavanja 507. Dana Ajvatovice.

Nakon prolaska konjanika i prozivke bajraka ispred Handanagine džamije, brojni vjernici iz zemlje i inozemstva pješice su krenuli na šest kilometara dug put do Ajvaz-dedine stijene, gdje je proučena dova i sura „Inna fetahna“.

Prije klanjanja podne-namaza na ajvatovičkoj livadi organiziran je prigodan vjerski program u kojem su, uz članove hora Elči Ibrahim-pašine medrese iz Travnika, sudjelovali gosti iz Republike Turske.

Dobrodošlicu prisutnima poželio je predsjednik Organizacionog odbora 507. Dana Ajvatovice travnički muftija Ahmed ef. Adilović, istakavši da su programski sadržaji ove manifestacije, tokom protekla dva mjeseca, realizirani na području devet općina.

– Ovo je naše dovište i mjesto na kojem njegujemo našu tradiciju i zajednički u velikom broju upućujemo iskrene dove Allahu dž.š., a ajvatovička staza višestoljetna tradicija muslimana, staza odanosti našoj vjeri, narodu i domovini. To je staza nesibičnosti i davanja, te pomoći svima koji ovaj prostor dijele s nama – kazao je, između ostalog, muftija Adilović.

Na značaj njegovanja tradicijskih vrijednosti Ajvatovice ukazao je u svom obraćanju i zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Husein ef. Smajić.

– Naš put je Bosna i Hercegovina, povratak i očuvanje bh. muslimanske tradicije. Ajvatovica je prilika da se bar jednom godišnje vratimo svojim korijenima, svojoj ulemi i tradiciji. Ovo je primjer kako i na koji način se može sačuvati jedinstvo Bošnjaka i tradicija evropskih muslimana ovog područja – naglasio je.

Najmlađi bajraktar na Ajvatovici bio je Adin Deljković iz Kopčića kod Bugojna, najkićeniji konjanik Aziz Šehović iz Brčkog, a najkićeniji bajraktar Salko Halilović iz Donjeg Vakufa.

Najstariji konjanik bio je Adem Pajić iz Karaule, najstariji bajraktar Halil Rujanac iz donjovakufskog naselja Šeherdžik, a najmlađi konjanik osmogodišnji Benjamin Baručija iz Busovače.

Za najorganiziraniju povorku na Ajvatovici proglašena je povorka Medžlisa IZ Sarajevo.

Ovogodišnji Dani Ajvatovice održavaju se pod motom „Ramazanskom dovom i ajvatovičkom stazom“, a zvanično će završiti 8. jula.

Tradicija Ajvatovice duga je više od pet stoljeća. Legenda kaže da je čuveni prusački alim i učenjak Ajvaz-dedo u šumi na planini Šuljagi, pronašao izvor pitke vode, koja je bila prijeko potrebna mještanima.

U blizini izvora nalazila se stijena visoka trideset i duga 74 metra, koja se ispriječila njegovom naumu da postavi cijevi kojima bi proveo vodu u Prusac.

Odlučio je klanjati četrdeset sabah-namaza i molitvom zatražiti od Allaha dž.š. da rastavi stijenu. Četrdeseto jutro je zaspao i usnio da su se sudarila dva ovna, i da se od siline njihovog sudara stijena razdvojila.

Kada se probudio, ugledao je raspuklu stijenu iz koje je potekla voda.

Odlaskom na Ajvatovicu muslimani svake godine ožive sjećanje na Ajvaz-dedinu molitvu.

FENA

Share this post on social media