FOTO: Otvaranjem birališta počeli lokalni izbori u BiH

Otvaranjem 5.469 biračkih mjesta jutros u sedam sati počeli su sedmi lokalni izbori u Bosni i Hercegovini od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i četvrti koje provodi Centralna izborna komisija, javlja Anadolu Agency (AA).

Birališta su otvorena i u osnovnoj školi Safvet-beg Bašagić, u sarajevskoj općini Centar gdje su prvi glasači izvršili svoju građansku dužnost odmah po otvaranju biračkih mjesta.

Elma Medošević, predsjednica biračkog mjesta 077 za AA je izjavila kako očekuje da će u toku dana sve proteći u najboljem redu.

“Na ovom biračkom mjestu pravo glasa ima 576 birača, za sada sve protiče u najboljem redu i očekujemo da tako nastavi i dalje. U sedam sati je otvoreno biračko mjesto i trebalo bi da radi do 19 sati, osim ako ne bude produženo zbog nekakvih neprilika. Svi članovi komisije su upoznati, naš birački odbor broji pet članova, stigli su i međunarodni posmatrači, svi su vidjeli da je kutija otvorena kada smo počinjali sa procesom i sve protiče najbolje”, naglasila je Medošević.

Inače, na današnjim lokalnim izborima pravo glasa ima 3.263.906 birača upisanih u Centralni birački spisak. Svi oni će moći glasati uz pokazivanje jednog od važećih identifikacionih dokumenata.

Na lokalnim izborima u BiH danas se bira 131 načelnik, 10 gradonačelnika i 3.136 vijećnika.

Dan prije, odnosno u subotu, sa početkom u sedam sati na snagu je stupila izborna šutnja tokom koje je političkim subjektima i kandidatima, ali i medijima zabranjeno svako političko predstavljanje i oglašavanje. Izborna šutnja će trajati do nedjelje, do 19. sati, odnosno do zatvaranja biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini.

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini provode se za 74 općinska vijeća u Federaciji Bosne i Hercegovine, 57 skupština općina u Republici Srpskoj, četiri gradska vijeća u Federaciji Bosne i Hercegovine (Bihać, Tuzla, Zenica i Široki Brijeg), šest skupština gradova u Republici Srpskoj (Prijedor, Bijeljina, Banja Luka, Doboj, Zvornik i Trebinje), Skupštinu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, 131 načelnika općine u Bosni i Hercegovini, te 10 gradonačelnika gradova u Bosni i Hercegovini.

Osim 131 načelnika i 10 gradonačelnika na lokalnim izborima 2016. godine bira se i 3.136 vijećnika/odbornika od čega 26 predstavnika nacionalnih manjina.

Na kandidacijskim listama nalazi se ukupno 30.445 kandidata i to 418 kandidata za načelnike i gradonačelnike i 29.884 kandidata za općinska vijeća i skupštine opština, odnosno gradska vijeća i skupštine gradova, te 143 za vijećnike iz reda nacionalnih manjina.

Inače, na izborima učestvuje 451 politički subjekt od čega: 102 političke stranke, 103 koalicije, 171 nezavisni kandidat, 17 listi nezavisnih kandidata, 52 nezavisna kandidata u ime 52 grupe građana i šest nezavisnih kandidata u ime šest udruženja građana.

Kod Centralne izborne komisije BiH evidentirano je da će lokalne izbore u BiH pratiti 6.766 promatrača. Iz 36 udruženja akreditovano je 6.388 promatrača, 17 međunarodnih organizacija akreditovalo je 269 promatrača, a 19 političkih subjekata 109 promatrača koji će nadzirati aktivnosti pri CIK-u BiH.

(AA)

Share this post on social media