Salkić: Novi lijek šansa za izlječenje oboljelih od hepatitisa C u BiH

Asocijacija gastroenterologa i hepatologa BiH okupit će, od 9. do 11. septembra u Tuzli, stručnjake iz oba bh. entiteta i inozemstva na godišnjem sastanku da bi razmijenili iskustva i stekli nova znanja.

Subspecijalista gastroenterolog UKC Tuzla prof. dr. Nermin Salkić najavio je da će na tom skupu sudjelovati gosti i predavači iz Srbije i Hrvatske, a već u prvoj sesiji bit će prezentiran jedan od novih tretmana za liječenje hroničnog hepatitisa C.

– U posljednje dvije godine imamo na raspolaganju lijek protiv hepatitisa C, koji omogućava da za 12 nedjelja izliječimo pacijenta. To je ogroman napredak u medicini jer je hepatitis C jedan od uzroka ciroze i karcinoma jetre – kazao je Salkić za Fenu.

Naglašava da se radi o skupoj terapiji, a zahvaljujući donaciji koju su dobili prošle godine izliječeno je 15 pacijenata u Banjoj Luci, Mostaru, Tuzli i Sarajevu.

– Svi ti pacijenti su izliječeni. Među njima je i jedan pacijent koji je zbog posljedica nastalih uslijed hroničnog hepatitisa C, u Tuzli dobio novu jetru – naglasio je.

Kaže da će uskoro u oba bh. entiteta biti dostupan tretman pacijenata tim lijekom, putem Federalnog fonda zdravstvenog osiguranja i Fonda RS-a, a za 50 do 60 pacijenata bit će besplatan.

– To bi trebalo da počne u septembru jer smo čekali da bude završena tenderska procedura. Proizvođač jednog od tretmana cijene je prilagodio za naše tržište – naglasio je.

Profesor dr. Salkić kaže da je BiH u oblasti gastroenterohepatologije mnogo bolja nego u drugim oblastima medicine, prate se svjetski trendovi i pokušava održavati korak sa svijetom.

Statistika pokazuje da godišnje u svijetu od hepatitisa C oboli oko četiri miliona ljudi.

FENA

Share this post on social media