Novo, jače nevrijeme pogodilo Sloveniju, pomoć stiže iz Brisela

Novo, jače nevrijeme pogodilo Sloveniju, pomoć stiže iz Brisela
Novo, jače nevrijeme pogodilo Sloveniju, pomoć stiže iz Brisela - photo: Patria

Novo jače nevrijeme zahvatilo je Sloveniju u nedjelju poslije podne i kreće se prema jugoistoku zemlje, objavila je agencija za okoliš ARSO.

Novo jače nevrijeme zahvatilo je Sloveniju, krenulo je od Gornjeg Posočja i došlo do Poljanske doline, Žira i Polhograjskog hribovja. Oluja s jačim pljuskovima tokom koje su mogući i jači udari vjetra i tuča idu prema jugoistoku”, objavio je ARSO.

Iz saobraćajno-informativnog centra naveli su da se zbog jakog nevremena i tuče vozačima ne preporučuje da voze na relaciji Brezovica – Vrhnika.

Stranica Neurje.si upozorila je da će najviše problema izazvati pljuskovi zbog velikog broja aktivnih klizišta.

Do mjesta Črna na Koroškem koje je nakon oluje prije dva dana bilo potpuno odsječeno, nadležne su službe uspjele uspostaviti interventni makadamski put, kojim terenska i interventna vozila mogu pristupiti. Tom trasom odvijat će se evakuacije i hitno zbrinjavanje, objavila je agencija STA pozivajući se na vladin ured za informiranje.

No iz nekih dijelova Črne na Koroškem ne može se pristupiti drugim dijelovima mjesta. Ujutro je rijeka još tekla središtem grada. I dalje ima problema s opskrbom strujom, vodom i s mobilnim signalom.

Slovenski premijer Robert Golob koji je posjetio Škofju Loku rekao je da je Slovenija pokrenula evropski mehanizam civilne zaštite, a zatražila je i pomoć susjednih zemalja.

Zahvalio se u telefonskom razgovoru predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen na svekolikoj pomoći Sloveniji suočenoj s razornim poplavama.

Ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon rekla je da se prema najavama iz Bruxellesu von der Leyen sljedeće sedmice očekuje u posjetu Sloveniji.

Podsjećamo, prva u pomoć Sloveniji pritekla je Poljska, čija je Vlada istakla da je spremna pomoći Sloveniji zbog razornih poplava koje su zadesile ovu zemlju.

Patria

Share this post on social media