Vlada Hrvatske donirala 30.000 doza cjepiva za BiH

Vlada Hrvatske donirala 30.000 doza cjepiva za BiH
Vlada Hrvatske donirala 30.000 doza cjepiva za BiH - photo: FENA

Potpredsjednik Vlade Hrvatske i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović primio je danas u službenu posjetu ministricu civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankicu Gudeljević povodom donacije cjepiva protiv bolesti COVID-19 Bosni i Hercegovini.

Gudeljević je izjavila da je radosna što može biti na primopredaji donacije cjepiva koju je donirala Vlada Hrvatske Bosni i Hercegovini.

–  Ova gesta koju je iskazala Vlada Hrvatske prema Bosni i Hercegovini u ovim teškim vremenima i donirala 30.000 doza cjepiva za potrebe cijepljenja prioritetnih skupina stanovništva Bosne i Hercegovine je veoma značajna – izjavila je Gudeljević.

Cjepivo će biti raspoređeno tako što će 15.000 doza biti donirano Sveučilišnoj klinici u Mostaru, a još 15.000 ostataku stanovništva Bosne i Hercegovine.

Božinović je rekao da tom gestom žele iskazati odlučnost i spremnost da pomognu, prije svega susjedima, kako bi cijeli ovaj proces borbe protiv koronavirusa bio što uspješniji.

Kad govorimo o borbi protiv COVID-a, niti jedna zemlja nema taj luksuz da se bori sama, jer radi se o globalnoj pandemiji. Učinkovita provedba cijepljenja je zapravo jedini izlaz iz epidemije. Raduje me da su naše kolege u Bosni i Hercegovini prepoznali važnost i odgovornost u smislu osiguravanja dostupnosti cjepiva svojim državljanima – naveo je Božinović.

Kroz Mehanizme Evropske unije Republika Hrvatska, zajedno s ostalim državama članicama, predstavlja značajne donatore cjepiva kroz sustav COVAX-a. Obveza koja je preuzeta na globalnoj razini iznosi 2,2 milijarde cjepiva tokom 2021., od kojih bi nešto više od milijardu i 300 miliona doza trebalo biti raspoređeno među 92 zemlje svijeta koje imaju niži ili srednji prosječan dohodak po glavi stanovnika.

Na zadnjem Evropskom vijeću donesena je ad hoc odluka o dodatnih 100 miliona doza koje će Evropska unija osigurati zemljama u svom susjedstvu.

Ovim putem želim još jednom zahvaliti Vladi Hrvatske i svima koji su dali doprinos da se realizira ova donacija. Ona je od velikog značaja za sve koji žive u Bosni i Hercegovini. Ovo je dokaz našeg prijateljskog odnosa, a Republika Hrvatska je pokazala da vodi računa i brine o svojim susjedima – zaključila je Gudeljević, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

FENA