Preminuo je Miroslav Ćiro Blažević

Preminuo je Miroslav Ćiro Blažević
Preminuo je Miroslav Ćiro Blažević - photo: Agencija DAN (arhiv)

Umro je Miroslav Ćiro Blažević.

Legendarni nogometni trener i bivši selektor hrvatske reprezentacije i reprezentacije BiH preminuo je u 88. godini nakon duge borbe s rakom. Bolest mu je prvi put dijagnosticirana 2011. godine, dvaput ju je pobijedio, ali treći put, nažalost, nije uspio.

Za dva dana je trebao proslaviti 88. rođendan.

Miroslav Ćiro Blažević rođen je 10. februara 1935. godine u Travniku u kojemu je i započeo, kako je sam uvijek govorio, skromnu igračku karijeru. Rođen je kao osmo, najmlađe dijete Katarine Blažević (rođene Matovinović) i Mate Blaževića. Njihovo prvo dvoje djece, Ivica i Marica, o kojima roditelji ostaloj djeci nisu puno govorili, umrlo je u dobi od nekoliko mjeseci od španjolske gripe, a Miroslav je imao i sestre Jelenu i Dragicu, braću Antu i Joška, a starija sestra Jozefina živi u Zagrebu.

Nogomet je Ćiro igrao do 31. godine kad je u švicarskom Moutieru odlučio da će postati trenerom. Ostao je u Švicarskoj te je vodio Vevey i Sion da bi 1979. godine preuzeo švicarsku reprezentaciju. Njegov pravi trenerski uzlet počeo je 1979. godine kad je došao u Rijeku. Iako je prvenstvo završio na skromnom 10. mjestu, Ćiro je Rijeku odveo do četvrtfinala Kupa kupova u kojem je izgubio od Juventusa.

Na kraju sezone došao je u Dinamo i tada je krenula legenda o Ćiri, bijelom šalu i 1982. godini.

Patria

Share this post on social media