Travnik se danas oprašta od Samira Dobrića, čovjeka vođenog motivom da pomaže

Travnik se danas oprašta od Samira Dobrića, čovjeka vođenog motivom da pomaže
Travnik se danas oprašta od Samira Dobrića, čovjeka vođenog motivom da pomaže - photo: Agencija DAN (arhiv)
BH Telecom

Jedan od onih, koji daje, doprinosi, gradi, i pomaže, u svakom smislu i uvijek, a tiho i nenametljivo, tek željom dobra motivisano – u kratkom bi bio opis Samira Dobrića.

Zato, kada nas napusti jedan ovakav čovjek, veliki je to gubitak, ne samo za bliske ljude i saradnike, nego za društvo u cjelini.

Prijeratni profesor engleskog jezika, imao je svoju ulogu i kao prosvjetni radnik, no s početkom rata, uključuje se u odbranu, a kasnije njegovo poznavanje prilika na ovom području, te poznavanje engleskog jezika, postaje dijelom ekipe mirovnih snaga. Upravo u tom teškom periodu, znanjem ali i karakterom, utječe na mnoge važne procese, i zbog toga dobiva ugled među onima s kojima je i sarađivao.

Njegov doprinos sportu, također je značajan, a o tome svjedoče rezultati, pa i brojni komentari njegovih sportskih prijatelja i saradnika koji se uz riječi zahvale opraštaju od njega, a naročito u školi fudbala “Bubamara” i NK Vlašić Turbe, gdje je radio kao trener golmana. No, uz sve druge, rezultate rada, njegova ljubav prema psima, za sve koji su ga poznavali, ostat će posebno upečatljiva, jer to je ono što j dominiralo uvijek, sve dok i tu ljubav nije pretočio u profesiju.

Naime, osim odgajivačnice pasa, utemeljio je i prvi put u MUP SBK/KSB, pri Specijalnoj policijskoj jedinici, odjel za policijske pse, gdje je nesebično radio, doprinosio i uspio, da cijelu ovu priču dovede na jedan viši nivo. Pomagao je i vlasnicima pasa, da na privatnom poligonu za dresuru steknu neophodne vještine, da bi bolje razumjeli obavezu ali i vrijednost ovih, kako ih je često nazivao, posebnih i plemenitih životinja.

Osmijeh i blaga narav, ono je što će pamtiti komšije i sugrađani, pa je utoliko veća i tuga koja se u ovim bajramskim danima uvukla u grad.

Zato upućujemo najiskrenije izraze saučešća za suprugu Adelu, sina Kenana, sestru Selmu, kao i ostalu rodbinu i prijatelje te kolektiv MUP-a SBK/KSB, “Bubamaru”, NK Vlašić, kinologe,

Na kraju, uz tugu i bol, te veliku prazninu, ostaje i ponos jer je upravo Samir Dobrić bio naš.

Agencija DAN

Share this post on social media