Halimić: Uspjesi reprezentacija motivišu najmlađe da se bave košarkom

Halimić: Uspjesi reprezentacija motivišu najmlađe da se bave košarkom
Halimić: Uspjesi reprezentacija motivišu najmlađe da se bave košarkom - photo: FENA

Bivši košarkaški reprezentativac Bosne i Hercegovine i igrač sarajevske Bosne Emir Halimić u razgovoru za agenciju Fena osvrnuo se na uspjehe ženske i muške seniorske košarkaške reprezentacije BiH, koje su u proteklom periodu ostvarile velike uspjehe plasiravši se na evropska prvenstva, kao i na stanje u omadinskim pogonima bh. košarke čiji je razvoj u protekloj godini znatno osujetila pandemija koronavirusa.

Halimić je  istaknuo da uspjesi seniorskih košarkaških selekcija BiH uvijek sa sobom donose niz pozitivnih stvari, od kojih je najbitnije povećanje interesovanja za košarku kod najmlađe bh. populacije, ali da se njima, pored motivacije, moraju obezbijediti uslovi za napredak koje u BiH rijetko imaju.

Uspjesi naših reprezentativaca motivišu brojne dječake i djevojčice da se počnu baviti ovim sportom, ali pored toga naši klubovi moraju poboljšati rad sa mladim igračima, pružiti im bolje uslove i na kraju stvoriti kontinuitet u radu koji će donijeti uspjehe i na reprezentativnom nivou – počeo je Halimić.

Navodi da su uspjesi muške i ženske košarkaške reprezentacije produkt dugogodišnjeg rada u bh. košarci, što je vidljivo kroz karijere brojnih bh. reprezentativaca i reprezentativki koji su prošli kroz sve omladinske selekcije BiH i na kraju dospjeli do seniorskog tima.

Kada imate kontinuitet rada normalno je da na kraju ostvarite uspjeh. Kada naši mladi košarkaši svake godine igraju protiv najboljih evropskih reprezentacija, postane im normalno nastaviti taj kontinuitet i na seniorskom nivou. Selektori Vedran Bosnić i Goran Lojo uspjeli su taj kontinuitet krunisati i mislim da je njihov dolazak na čelo seniorskih selekcija pun pogodak za bh. košarku – rekao je Halimić.

Upozorio je da će protivnici BiH tek na evropskim prvenstvima nastupiti u najjačim sastavima, ali očekuje da će dolazak Džanana Muse i Jusufa Nurkića u tabor reprezentacije BiH donijeti novu razinu u igri bh. tima.

Bivši selektor U-16 reprezentacije BiH i predsjednik/trener u Školi košarke “Gen” iz Sarajeva ističe da je u radu s mladim igračima u protekloj godini najveći problem izazvala pandemija koronavirusa, zbog koje su mladi košarkaši izgubili mnogo vremena za usavršavanje košarkaških vještina, ali upozorava da i pored toga u omladinskoj košarci nedostaje kontinuitet igranja na najvišoj razini.

Ne smijemo dozvoliti da nam se igrači gube na prelasku iz juniora u seniore, što se u BiH prečesto dešava. Moramo im stvoriti uslove za nastavak sportskog razvoja, a mislim da KS BiH mora okupljati selekcije čim se za to stvore uslovi kako bi nastavili biti prisutni na evropskoj sceni. Kada sam bio selektor imali smo po tri četiri okupljanja prije velikih takmičenja, a djeca su se tokom cijele godine nadmetala da izbore mjesto u reprezentaciji i vjerujem da je to jedini ispravan način rada u omladinskom pogonu – naveo je Halimić.

Halimić je dogovorio saradnju Škole košarke Gen sa Košarkaškim klubom Bosne Royal na sportskom planu u svim starosnim kategorijama. Saradnja ova dva kolektiva ne podrazumijeva nikakav oblik ujedinjenja, već se radi isključivo o sportskoj saradnji, putem koje će Škola košarke “Gen” postati svojevrstan razvojni klub Košarkaškom klubu “Bosna Royal”.

Halimić ističe da će za “Gen” nakon desetogodišnjeg rada sa mladim košarkašima ovaj vid saradnje značiti iskorak u razvoju mladih košarkaša koji će dobiti priliku da igraju na višem nivou bh. košarke.

Ne želimo da naša djeca ostaju u nižim rangovima takmičenja, a s druge strane vrijeme je da pomognemo Bosni Royal da stane na noge i vrati se na mjesto u bh. košarci koje zaslužuje – zaključio je Halimić.

FENA