Melvudin ef. Dizdarević: Bajram podsjeća da u srcima ne smije biti ništa ispred Stvoritelja

Melvudin ef. Dizdarević: Bajram podsjeća da u srcima ne smije biti ništa ispred Stvoritelja
Melvudin ef. Dizdarević: Bajram podsjeća da u srcima ne smije biti ništa ispred Stvoritelja - photo: FENA/Vehid Begunić

Centralna svečanost obilježavanja velikog muslimanskog praznika Kurban – bajrama za područje Muftiluka zeničkog održana je u Sultan Ahmedovoj – Čaršijskoj džamiji u Zenici, gdje je  jutros klanjanje bajram-namaza predvodio savjetnik reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, Ejub ef. Dautović.

Bajramsku hutbu vjernicima je govorio novi zenički muftija Melvudin ef. Dizdarević, koji je poručio da je Bajram daleko veći i značajniji nego se može i zamisliti.

Bajrami imaju zadaću da nas vrate Gospodaru, koji jeste naša duhovna prapostojbina – poručio je muftija Dizdarević.

On je podsjetio da je islam vjera koja naglašava kolektiv i daje mu primat nad zahtjevima pojedinca te sposobnost žrtve za vlastite ideale.

Kada vjernik pušta krv svome kurbanu, on svome Gospodaru, kao izraz pokornosti, ne prinosi meso i krv kurbansku, već nešto daleko važnije…

Bajram nas podsjeća da u našim u srcima ništa ne smije biti ispred Stvoritelja, Allaha dž.š., koji nam je podario sve što imamo i sve što jesmo – poručio je muftija Dizdarević.

On je istakao kako vjernici, putujući na hadždž te prinošenjem žrtve-kurbana, žrtvuju svoj imetak  i ovozemaljsku komociju za ahiretska prostranstva.

Nakon bajram-namaza, u prostorijama Medžlisa IZ Zenica upriličeno je i tradicionalno bajramsko čestitanje te prigodan muzički program.

Drugi dan Bajrama na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici bit će organizirana ”Bajramska svečanost”, uz program koji će izvesti Armin Muzaferija, Eldin Huseinbegović i hfz. Aziz Alili.

Treći dan Bajrama delegacija Muftijstva i Medžlisa IZ Zenica posjetit će KPZ ZT Zenica, a bajramski prijem za predstavnike vjerskog, političkog, kulturnog i društvenog života bit će organiziran u atriju Medžlisa IZ Zenica.

Istog dana muftija zenički, sa saradnicima, posjetit će Kantonalnu bolnicu Zenica, gdje je planiran susret sa rukovodstvom ove ustanove i posjeta Odjelu hirurgije.

FENA