N1: Mehin i Goranov Kurban-bajram u Banjaluci

N1: Mehin i Goranov Kurban-bajram u Banjaluci

Kurban-bajram svečano je proslavljen i u Banjaluci. Veliki broj vjernika prisustvovao je molitvi u Ferhadiji. Nakon bajramskog doručka i klanja krubana, vjernici su nastavili slavlje u krugu porodica kao i sa prijateljima.

Kurban je prinjet – slijedi darovanje. Meho Jahić iz Banjaluke po starom običaju, za jedan od najvećih islamskih praznika Kurban-bajram, prvo daruje najbliže i ljude kojima je posebno zahvalan.

“Ovo ide prvo komšiluku. Rekoh i ovo ovdje mi je komšiluk. Slatka mama mi ovdje. Ona mi je othranila dva sina, kćerku. Odakle mi je žena, odatle sam i ja. Moram i ovdje podijeliti. Evo odoh sad u grad malo nositi”, kaže Meho Jahić iz Banjaluke.

U gradu ga čeka Goran Bosančić. Više od dvadeset godina, prvog dana Bajrama, dvojica prijatelja razmjenjuju darove i čestitke.

“Redovno se posjećujemo. Ja njemu dolazim na Bajram, on meni na slavu. Družimo se uzajamno. Šta više reći. To je moj drug”, kaže Goran Bosančić.

U međuvremenu, Mehina, kako je sam zove, slatka mama priprema tradicionalna jela za goste.

“Imamo neko kaže dolmun, neko lonac. Ima supa, tamo je bakla u sobu, meso”, kaže Besima Ejul.

Ovo je drugi Bajram namaz koji je klanjan u Ferhat-pašinoj džamiji u Banjaluci, od kada je obnovljena. Prvi nakon što je zvanično otvorena u maju. Za vjernike, proslava velikog praznika sada je potpuna.

“Ovde sam doživio nešto što je najljepše na svijetu, jer sam bio ovdje kad je srušena i sad ovako…”
“Volim doći na Bajram, jer to mi je najljepši praznik”.
“To je posebna radost, da se nadam da ćemo i dalje proslavljati ovdje Bajram”, kažu Banjalučani.

Dani u kojima se proslavlja Kruban-bajram predstavljaju solidarnosti sa siromašnima. Dani su to i tolerancije i života u miru sa drugima, poručio je banjalučki muftija.

Osman efendija Kozlić kaže: “Bog od vas traži da činite dobro i da se takmčite u činjenju dobra. U smislu da činimo drugima dobro i želimo drugima dobro, ali ne na način na koji to mi želimo, nego onako kako to oni žele. To je suština i poruka i univrezalne poruke Muhameda kada kaže da je musliman vjernik onaj koji želi drugom ono što želi sebi.”

Međusobno poštovanje, saosjećanje i uvažavanje drugih i druženje, nastavalja se i naredna tri dana Kurban-bajrama. Kako kažu Meho i Goran sa početka priče, tako će biti ne samo za vrijeme praznika nego i tokom cijele godine.

Izvor: N1 Televizija

Share this post on social media