Beograđani grafitima Cvijeta Srebrenice protiv državne politike slavljenja zločinaca

Beograđani grafitima Cvijeta Srebrenice protiv državne politike slavljenja zločinaca
Beograđani grafitima Cvijeta Srebrenice protiv državne politike slavljenja zločinaca

Grafiti Cvijeta Srebrenice osvanuli su jutros na više lokacija u Beogradu, u naseljima Dorćol, Vračar i Savski Venac.

Iza ispisivanja grafita stoje “građani i građanke Beograda koji pamte 8.372 žrtve genocida u Srebrenici”.

Oni su jutros, uz fotografije grafita, medijima poslali i svojevrstan proglas:

Mi, građani i građanke Beograda pamtimo 8.372 žrtve genocida u Srebrenici. Sa gnušanjem odbacujemo zvaničnu državnu politiku glorifikacije ratnih zločinaca i negiranja genocida. Tražimo od predsjednika republike Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić da priznaju genocid, povedu institucije republike u smjeru preuzimanja odgovornosti i poklone se žrtvama. Da se nikada i nikome ne ponovi Srebrenica! Smrt fašizmu! – stoji u ovom proglasu.

Dalje navode da su sve njihove fotografije slobodne za preuzimanje i dijeljenje, te da ukoliko neko želi sam da slika neki od grafita može se obratiti na mail borbastalna@gmail.com i dobit će adresu uz napomenu da uz fotografiju ne objavljuje tačnu lokaciju.

Cvijet Srebrenice ili cvijet “Sjećanje”, je nezvanični simbol genocida u Srebrenici koji se dogodio za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini 1995. godine. Cvijet su osmislile žene iz udruženja “Gračaničko keranje” iz Gračanice, a prvi put je javnosti predstavljen 1. jula 2011. godine. Bijela boja latica cvijeta predstavlja nevinost ili stradanje, zelena boja koja je u središtu cvijeta predstavlja nadu, a 11 latica simboliziraju 11. juli 1995. godine.

Patria

Share this post on social media