Hrvatska: Uhapšeni preprodavači luksuznih automobila

Hrvatska: Uhapšeni preprodavači luksuznih automobila
Hrvatska: Uhapšeni preprodavači luksuznih automobila - photo: Jabuka.tv
BH Telecom

Policija je u utorak uhapsila osmoricu članova zločinačkog udruženja koji su se bavili preprodajom luksuznih automobila, dok je Uskok poslijepodne protiv njih pokrenuo istragu.

Uskok je obavijestio da osmoricu okrivljenika i dvije tvrtke tereti za utaje poreza ili carine i krivotvorenje isprave, sve u sastavu zločinačkog udruženja. Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je zločinačko udruženje organizovao i vodio 49-godišnjak koji je u zajedničko djelovanje povezao sedam osoba, izvijestilo je Ravnateljstvo policije.

Po pisanju medija uhapšen je trgovac skupocjenim automobilima Ivan Inja Bašić koji je lani, početkom decembra bio pod optužbom za utaje poreza pri uvozu automobila.

Sada ga terete da je od oktobra 2018. do 8. marta 2019., povezao ostale osumnjičenike radi uvoza novih automobila marke Nissan Infiniti Q50 iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku te njihove daljnje prodaje fizičkim i pravnim licima u Hrvatskoj.

Sumnja se da je od novembra 2018. do februara 2019. iz Nizozemske na područje Bosne i Hercegovine, preko svog trgovačkog društva iz Bosne i Hercegovine uvezao 98 novih osobnih automobila, a kao robu u carinskom postupku vanjskog provoza Unije.

Od navedenih automobila je potom njih 48 prevezao na područje Hrvatske bez provođenja carinskog postupka, a u cilju daljnje preprodaje preko trgovačkih društava te djelovanjem ostalih osumnjičenika.

Prilikom uvoza izbjegavali su obračunavanje i plaćanje propisanih carinskih davanja te na taj način oštetili Državni proračun za 975 tisuća kuna, prenosi Hina.

FENA/Agencija DAN

Share this post on social media