Miroslav Matošević: Turizam u SBK/KSB trpi veliku štetu, činimo sve da vratimo goste

Miroslav Matošević: Turizam u SBK/KSB trpi veliku štetu, činimo sve da vratimo goste
Miroslav Matošević: Turizam u SBK/KSB trpi veliku štetu, činimo sve da vratimo goste

Nedostatak gostiju uslijed pandemije koronavirusa nanio je veliku štetu turizmu u Srednjobosanskom kantonu, međutim, radimo sve da privučemo domaće goste, a očekujemo i dijasporu, izjavio je Feni direktor Turističke zajednice SBK/KSB Miroslav Matošević.

Srednja Bosna je uvijek bila fokusirana na domaće goste, ali se otvaranjem granica nadamo dolasku i onih iz inostranstva. Prema informacijama iz određenih putničkih agencija, gosti iz arapskih zemalja nisu otkazali svoja putovanja rezervisana za juli i august, tako da očekujemo određeni broj dolazaka iz tih zemalja. Normalno da je sve to uslovljeno epidemiološkom situacijom – rekao je Matošević.

Rekao je i da su turistički radnici u SBK/KSB spremni svoj rad i prijem gostiju prilagoditi epidemiološkoj situaciji.

Vlasnici svih smještajnih kapaciteta ozbiljno su shvatili situaciju i poduzeli su sve mjere koje nalažu krizni štabovi, kad je riječ o higijeni, dezinfekciji i osiguravanju socijalne distance – naglasio je Matošević.

Podsjetio je da je u martu i aprilu zabilježen stopostotni pad dolazaka i noćenja, što govori da su razmjere štete u sektoru turizma ogromne.

Smanjen broj dolazaka imali smo već u februaru, a sada imamo već juni u kojem se osjećaju strašne posljedice. Ljudi su još u strahu, nisu voljni putovati tako da je šteta velika – naglasio je.

Matošević je, takođe, ukazao na finansijske probleme s kojima se suočava Turistička zajednica SBK/KSB koja, kako je rekao, od 2015. godine nema izvor finansiranja.

Situacija bi se trebala značajno popraviti primjenom Zakona o turističkim zajednicama, koji je u SBK/KSB usvojen u aprilu, smatra Matošević.

Taj zakon, uz ostalo, predviđa formiranja općinskih turističkih zajednica, a omogućit će i obavezno prijavljivanje turista i ubiranje prihoda od boravišnih taksi, što do sada nije bio slučaj.

FENA/Agencija DAN