“Ljubičasto more” u Kini kao aromaterapija za vikend

Prostrana polja lavande u blizini grada Shenyang, u Kini, posjetiocima nude “bijeg” u svijet iz bajke, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ljubičasto more” predivnog mirisa koje se prostire na pet hiljada hektara zasigurno je mirna oaza koju traže ne samo turisti već i domaće stanovništvo.

Posjetioci su mogli primijetiti natpise “Love”, različite metalne konstrukcije, te skulpturu mladenaca koji njihovim fotografijama daje poseban dašak romantike.

Ležaljke postavljene između drveća daju mogućnost umornima da opijeni ugodnim mirisima utonu u san i tako prikupe energiju za napornu sedmicu koja ih očekuje.

Polje lavande je i ovoga vikenda privuklo veći broj posjetitelja koji su se dobro zabavili, okruženi mirisnim cvjetovima ove biljke.

Lavanda oblikom, bojom i nadasve opojnim mirisom, potvrđuje slavu još od vremena kada su je, zbog kupki i mirisnih ceremonija opuštanja i uljepšavanja, stari Rimljani nazvali prema riječi lavare, što znači “prati”, što se vrlo vjerojatno odnosilo i na ljekovito djelovanje ove biljke u njezi kože, ublažavanju iritacija i ispiranju rana.

(AA)

Share this post on social media