Vukovar se prisjeća najtežeg dana u historiji

Vukovar se prisjeća najtežeg dana u historiji
Vukovar se prisjeća najtežeg dana u historiji

Vukovar se u petak prisjeća najtežeg dana u novijoj historiji kada je 1991., nakon 87 dana herojskog otpora, 18. novembra slomljena obrana grada koji je potom okupirala JNA i srpske paravojne jedinice počinivši brojne zločine nad civilima i braniocima u gotovo potpuno razrušenom gradu.

Tokom gotovo tromjesečne agresije bivše JNA i srpskih paravojnih jedinica na Vukovar 1991. godine ubijeno je i poginulo najmanje 2717 hrvatskih branilaca i civila, više od 22.000 Vukovaraca je otjerano u progonstvo dok je nekoliko hiljada branilaca i civila prošlo kroz srpske koncentracione logore, prenosi Hina.

Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata još se nalaze imena njih 383 kojima se svaki trag gubi u Vukovaru u jesen 1991. godine.

Iako su borbe i sukobi u Vukovaru i njegovoj okolici počeli prije, kao datum početka bitke obično se navodi 25. august 1991., kada su bivša JNA i srpske paravojne jedinice krenule u opći tenkovsko-pješački napad s namjerom da taj grad zauzmu najduže za sedmicu dana. No, hrvatski su branitelji, iako brojčano i po oružju deseterostruko slabiji, uspjeli izdržati gotovo tri mjeseca. Stanovnici su bili bez struje i uredne opskrbe vodom i hranom dok je na grad svakodnevno padalo na stotine projektila uz tenkovske i zračne napade.

Okupacija Vukovara potrajala je do 15. januara 1998. i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja nakon koje su se Vukovarci konačno vratili svojim domovima koje je prije toga trebalo obnoviti.

Komemorativni program pod nazivom “Vukovar – mjesto posebnog domovinskog pijeteta” počinje u 10 sati u dvorištvu Nacionalne memorijalne bolnice “Dr. Juraj Njavro”. U programu će nastupiti Klapa ‘Sveti Juraj’ HRM-a i Policijska klapa ‘Sveti Mihovil’ te glumac Darko Milas.

Programu u Memorijalnoj bolnici prisustvovat će, uz okupljene branioce i predstavnike udruženja i predstavnici državnog vrha, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Ulicama grada Vukovara u 10,30 sati krenut će Križni put – Kolona sjećanja. Kolonu će predvoditi hrvatski branioci Vukovara zajedno sa članovima porodica poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branilaca, te oni koji su kao djeca proživjeli ratna razaranja Vukovara.

Dolazak Kolone sjećanja na Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata očekuje se u 12 sati, gdje će biti odana počast žrtvama Vukovara polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, koje će, uz ostale, položiti premijer Plenković i predsjednik Sabora Jandroković. Molitvu za žrtve Domovinskog rata Grada Vukovara predvodit će mons. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit.

U 12,30 sati bit će služena misa za sve žrtve iz Domovinskog rata koju će predvoditi mons. Zdenko Križić, gospićko-senjski biskup.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković  i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković položiti će vijence i kod Spomen obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari.

Za 17 sati planirana je svjetlosna rijeka sjećanja, odnosno puštanje svjetiljki Dunavom u spomen na ubijene i nestale branioce Vukovara.

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović počast žrtvi Vukovara odao je u četvrtak polaganjem vijenca i paljenjem svijeće kod spomenika na Memorijalnom groblju te mjestu masovne grobnice na Ovčari.

Franjevački samostan u Vukovaru i ove je godine pozvao na obilježavanje 18. novembra inicijativom nazvanom „Zvon za Vukovar” u kojoj se poziva na zvonjavu zvona sa svih hrvatskih crkava u 18,11 sati.

Duž trase kojom će se kretati Kolona sjećanja učenici vukovarskih osnovnih škola zapalit će u petak rano ujutro nekoliko hiljada lampiona, na hiljade lampiona od sinoć gore ispred vukovarske bolnice, gradskih ustanova i institucija, tvrtki i drugih javnih objekata, a brojni lampioni gore i u prozorima porodičnih kuća i stanova u Vukovaru.

Na hiljade upaljenih lampiona od sinoć je moguće vidjeti već od Vinkovaca, Nuštra, Marinaca i Bogdanovaca do samog Vukovara, prenosi Hina.

FENA/Agencija DAN

Share this post on social media